Centenars de bars a tot el món celebren demà amb una festa que fa 251 anys va néixer Arthur Guinness, creador de la famosa cervesa. A Girona la fa la taverna Mc Kiernans, que a més rifa un viatge de dos dies per a dues persones a Irlanda, amb visita inclosa a la fàbrica Guinness.

I a tot el món la festa comença a les 17.59 h, que ja és una hora curiosa...

Sí, és per recordar que Sir Arthur Guinness va néixer l'any 1759.

Quin rècord va batre mister Guinness?

He, he, ja és un bon rècord el contracte que va firmar amb la fàbrica de cerveses, que va ser per a 9.000 anys. Era la fàbrica Guiness original, ara reconvertida en museu, restaurant, etc.

Ara es fabrica en un altre lloc?

Sí, inclús hi ha alguna fàbrica fora d'Irlanda, però el 95% de la Guinness que es beu al món surt de la de Dublín.

Millor de barril o d'ampolla?

Home, en aixeta, és a dir de barril, guanya. Com la majoria de cerveses.

En una gerra?

No, sempre una pinta [mesura de capacitat anglesa i irlandesa, que dóna també nom a un recipient]. Té millor sabor, perquè li queda al capdamunt aquesta cremeta tan important.

Costa acostumar els catalans a decantar-se per una negra, a ells que sempre els han agradat les rosses?

No gaire. Una característica del català és que pot semblar molt conservador, però quan tasta una cosa bona, se la queda. I la recomana.

Ens va el mestissatge?

Exactament, la multiculturalitat. El català es llança a la que està més bona, sigui rossa o negra (riu).

La mateixa Guinness que bevem aquí és la que es beu a Irlanda?

En general sí, però a Irlanda hi ha el barril de consum directe, o de consum ràpid, que només té tres dies de vida. Lògicament no es pot distribuir gaire lluny i la que s'exporta és pasteuritzada.

La manera de beure's una pinta és similar a Dublín i a Girona?

Cada vegada hi ha menys diferències. Abans eren més acusades. Per exemple, els irlandesos solien marxar del pub cap a les 12 de la nit, però ara molts vénen aquí , es troben que a les 12 la festa acaba de començar i s'ho passen la mar de bé.

Sap que fa uns 200 anys una companyia de soldats irlandesos es va destacar en la defensa de Girona contra els francesos?

Cony! (sorprès) No en tenia ni idea, és que jo sóc gallec. Doncs segurament en alguna motxilla alguns d'aquells soldats portaven cervesa ?Guinness, que ja es fabricava. Però seguríssim. Si a Irlanda se'n dóna inclús a les dones que acaben de parir!

Home, no es passen?

Des de fa molts anys després del part a les dones se'ls dóna una Guinness. I després de donar sang també, i no la coca cola i l'entrepà que donen aquí. Jo prefereixo donar sang allà (riu).

Què fa un gallec servint Guinness en lloc d'orujo?

Ja fa tants anys que visc aquí que més que gallec sóc catalego. I com els catalans, allò que és bo, ho faig meu.