El regidor de Convivència, Albert Rubirola, va definir la Caritat com una entitat privada sense ànim de lucre amb col·laboració pública. L'aportació de l'Ajuntamet es concreta amb la ubicació a l'edifici de l'Hospici i amb la presència del regidor Albert Rubirola al Patronat. Rubirola ahir va explicar que l'entitat tramita la seva conversió en Fundació. La causa és per una millor gestió de les herències i llegats, alguns dels quals en forma d'immobles, que rep l'entitat. Rubirola va assenyalar que la posició de l'Ajuntament coincideix amb la del Patronat. Segons el regidor tots els controls que es feien demostraven un bon funcionament. La consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, va dir també que "en totes les inspeccions del departament mai s'havia detectat cap irregularitat, tot el contrari. Tots els informes eren positius". Capdevila va lamentar "moltíssim aquesta situació" i va assegurar que en el departament estaven "astorats".

El centre està regit per un patronat que fa les funcions de consell d'administració. Segons va explicar ahir, el gerent Joan Sala, el patronat està format "per gent que dedica temps i esforços a tirar endavant la Caritat". Segons ell, en la darrera reunió el patronat va acordar donar suport i confiança a la gent que treballa al centre.

El gerent va explicar que tenen capacitat per a 61 places de residència, 39 de les quals són concertades i 15 de centre de dia. Sala va explicar que ningú ha donat de baixa, ni ha fet gestions per treure cap resident. També va avançar que el centre es posarà en contacte amb els familiars per tal de fer-los constar els fets i de donar-los tranquil·litat.

La Caritat va ser fundada el 1914. L'objectiu inicial era proporcionar un àpat diari als nombrosos rodamons que en aquella època passaven per Olot. El 1917 se'n van fer càrrec una congregació de monges, les quals van deixar el centre el 2006. Les monges compartien la gestió amb una junta que ha evolucionat en l'actual patronat.

Durant la seva existència ha cobert les necessitats socials d'Olot. Així ha fet les funcions de menjador d'indigents, d'escola i també de residència per a jubilats sense possibles i sense família directa. Fins la creació del Consorci d'Acció Social va ser el principal referent social de la ciutat. Per aquest fet es tracta d'una de les entitats amb més prestigi social i una de les que reben més donatius econòmics i materials.

A partir del 1998, el centre va iniciar un procés envers la transformació en l'actual residència geriàtrica privada amb places concertades. El procés va significar una important inversió econòmica envers l'adaptació dels equipaments a les necessitats actuals. El 2001, la mort sobtada de l'administrador va provocar una reestructuració de la junta.

Això no obstant, la Caritat manté l'objectiu de cobrir les diferents necessitats socials que afecten la població.