El 50è aniversari de Costa Perruquer ha coincidit amb l'expansió amb franquícies de l'empresa banyolina -de moment per Catalunya- i amb el viatge de Ramon Costa a Cuba per impartir classes a estudiants de perruqueria i barberia d'aquell país.

Vol dir que és de fiar un perruquer calb?

I tant. Tothom sap que un calb no té un pèl de tonto.

Molt agraït. Cóm són les estudiants cubanes de perruqueria, comparades amb les d'aquí?

Estan molt il·lusionades i tenen moltes ganes d'aprendre però no tenen ni mitjans ni formació adequada.

Doncs què hi va fer?

He realitzat un extens seminari d'últimes tendències a la Escuela Nacional de Peluqueria y barbería, a 40 alumnes.

He llegit que el van ovacionar...

Bé, els treballs presentats i les explicacions tecnicocomercials varen entusiasmar molt tant les alumnes com l'equip directiu de l'escola.

Amb quin material compten allà les perruqueries?

El material era molt simple. Per exemple, les revistes de tendències de perruqueria que tenien són de l'any 1973.

Mal lloc per anar a afaitar gent, si la revolució va ser de los barbudos.

He anat a Cuba mogut per l'ànim d'oferir els meus coneixements als estudiants de perruqueria. Hi he anat després de diversos anys de moure'm per països de Llatinoamèrica realitzant formació. El primer país on vaig impartir formació va ser a Mèxic l'any 2000, contractat des d'Espanya per una empresa de cosmètics de Josep Carreras.

En 50 anys de perruqueria quants caps han arreglat a Costa Perruquer?

Difícil de comptar, però li puc assegurar que hi ha moltes famílies de Banyoles que mai han deixat de passar per aquest nostre saló en aquest mig segle. Sempre algun dels seus membres ha sigut client de la nostra perruqueria.

La tècnica deu haver canviat tant com els pentinats, suposo.

El meu pare va començar el negoci en un primer pis, al barri vell de Banyoles, amb el nom de "Peluquería para señoras José Costa". Actualment la perruqueria es troba situada en el mateix lloc però s'ha convertit en un un saló de tres plantes. Jo fa més de tres dècades que m'hi dedico i he creat la marca Costa Perruquer.

I s'ha expandit amb franquícies. No és un moment arriscat, amb la crisi?

En aquests moments treballem en el pla d'expansió nacional. Busquem emprenedors que vulguin crear un negoci d'èxit. Actualment estem estudiant diferents propostes per obrir franquícies a la província de Barcelona. De moment, aquest juliol ja n'obrim una a Tarragona -la primera en aquella província- de 280 metres quadrats. Una macroperruqueria, vaja.

És una manera d'expandir-se amb la dosi de seguretat necessària avui en dia?

No cregui. En el nostre cas ens ocupem de la reforma global dels nostres salons franquiciats. Un teixit d'empreses punteres en perruqueria i estètica hi col·laboren.