La Policia Nacional va informar a les persones que acampen en mesura de protesta a la Puerta del Sol -i per extensió a les altres places- que no les desallotjarà llevat que es produeixin incidents. D'aquesta manera, les forces de seguretat permetran a les persones acampar durant la jornada de reflexió d'avui, malgrat que la Junta Electoral Central ha prohibit qualsevol mena de manifestació o concentració per a avui o demà.

Així, unes 19.000 persones van assistir a la Puerta del Sol de Madrid a la concentració convocada a través de xarxes socials i pel col·lectiu Democràcia Real Ja. Els acampats van aprovar per majoria en la seva assemblea general celebrada a les sis de la tarda establir-se als carrers veïns de la cèntrica plaça madrilenya i fins i tot instal·lar carpes per a la realització de grups de treball i properes assemblees.

Els assistents a l'assemblea van justificar la mesura advertint que la massificació d'assistents a la plaça impedeix desenvolupar les reunions amb comoditat, i es van proposar carrers com Tetuan, el del Carmen o Arenal, entre d'altres, per mantenir la seva coordinació.

En els últims dies aquests carrers, incloent el de Jacinto Benavente, ja havien acollit reunions assembleàries d'aquest tipus on es discuteixen aspectes relatius a l'economia, política, educació, cultural o medi ambient.

En el transcurs de l'assemblea general també es van adoptar altres assumptes com evitar que els manifestants s'enfilin a les bastides dels edificis en obra per qüestions de seguretat. També es va programar la celebració de concerts durant tot el dia d'avui, quan els manifestants mantindran la seva convocatòria malgrat coincidir amb la jornada de reflexió. Així mateix, un representant de la comissió de sanitat va advertit als presents que s'hidratin i va sol·licitar sucs i refrescos perquè la gent eviti beure alcohol durant la nit.

Paral·lelament, una gran multitud d'indignats van inundar la plaça Catalunya de Barcelona amb una nova cassolada de protesta contra el sistema polític i econòmic que va concloure en una gran batucada festiva.

Durant dues hores, un soroll eixordador va planejar sobre una plaça que ja comença a convertir-se en un símbol per als qui reclamen canvis en el model de democràcia, i que va reunir 20.000 persones, segons xifres dels organitzadors, i 8.000, segons la Guàrdia Urbana.

Enarborant centenars de cartells, els participants van criticar els polítics -"No hi ha pa per tant xoriço"-, les grans empreses -"Mans enlaire, això és un contracte", "Sense casa i sense feina i els de dalt amb el seu feix'"-, i el sistema democràtic -"Li diuen democràcia i no ho és", "No és crisi, és capitalisme"-.

Cassoles, claus, paelles, culleres, ampolles plenes de pedres, tasses, maraques, tambors i botzines van sonar fort en mans de gent de totes les edats: joves, nens, però també ancians.

Joan Hernàndez, de 85 anys, va explicar que era el seu primer dia a la plaça i que havia acudit perquè comparteix la mateixa inquietud: "La policia ja ens perseguia quan demanàvem llibertat, amnistia i Estatut, i segueixo estant d'acord que continuem vivint en un món injust". Va insistir que s'ha demostrat que el sistema és injust, i va vaticinat la persistència del moviment molt més enllà.

Per a Jan Maynou, treballador universitari, també era el seu primer dia, justificant la seva presència pel fet que "s'ha arribat a un límit que la situació no es pot aguantar".

Per altra banda, els "indignats" van obligar Alfredo Pérez Rubalcaba, vicepresident primer del Govern i titular d'Interior, a suspendre els seus actes de campanya per seguir els esdeveniments de la Puerta del Sol. La Junta Electoral Central (JEC) havia vetat les manifestacions de dissabte i de diumenge, extrem que va ser ratificat pel Tribunal Suprem després de rebutjar el recurs d'IU. José Luis Rodríguez Zapatero, cap de l'Executiu, va defensar que la cartera de la qual depèn la Policia actuaria "amb intel·ligència", però ni ell ni el seu número dos revelaven si hi hauria desallotjament o no.

Els responsables d'Interior del País Basc i Catalunya també estaven alerta i en contacte amb Rubalcaba perquè "allò raonable" era coordinar els "principis i fórmules d'actuació". No obstant això, el número dos'de Zapatero no podia "assegurar" si hi hauria la mateixa resposta a tot el país: "Cada conseller té les seves prioritats i cada Policia els seus mètodes operatius", va explicar.

"Flexibilitat"

En aquest sentit, el govern de la Generalitat va afirmar que serà "flexible" a l'hora de fer complir la decisió de la Junta Electoral Central de prohibir les acampades.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, es va inclinar per no desallotjar per la força els acampats en les places catalanes si les concentracions són pacífiques i no alteren l'ordre públic ni el normal desenvolupament de la jornada electoral.

El Govern va veure dificultats en un hipotètic desallotjament policial de la plaça Catalunya de Barcelona i altres espais públics de Catalunya on s'estan produint protestes, ja que no és fàcil identificar personalment els presents.