El Departament d'Ensenyament implantarà a partir del proper curs el programa «EduCAT 2.0.», que frena l'adquisició de portàtils per alumne i ho substitueix per ordinadors a l'aula combinats amb els llibres de text. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va explicar que dotarà amb 13.500 ordinadors el Cicle Superior de les escoles públiques (cinquè i sisè de Primària) i que 960 aules tindran pissarres digitals interactives. El programa «1X1» només continuarà en aquells centres que ja l'implantaven, tot i que en el cas de primer d'ESO podran escollir entre continuar amb els ordinadors per a alumnes o utilitzar la dotació econòmica que els pertocaria per a comprar equipaments que seran propietat del centre.

Així, els alumnes de cinquè i sisè de Primària de les escoles públiques catalanes rebran al llarg del proper curs 2011-2012 un total de 13.500 ordinadors i 960 aules estaran dotades amb pissarres digitals. En total, seran 86.000 alumnes els que treballaran a les aules amb llibres de text i ordinadors, aquests però seran propietat dels centres i es quedaran sempre a les aules.

En el cas de Secundària hi ha diferències segons si els centres aplicaven o no l'«1X1». Els 387 que si que ho feien podran continuar aplicant-ho als cursos on ja s'ha iniciat. En el cas de la nova incorporació d'alumnes a primer d'ESO, un total de 31.000, els instituts hauran d'escollir si continuar amb el model d'ordinador per escolar o rebre l'assignació equivalent a la inversió prevista per l'«1X1» per comprar equipaments i continguts de noves tecnologies que quedaran en propietat del centre.

Per prendre aquesta decisió, els centres hauran de parlar amb els consells escolars i el claustre de professors i comunicar la decisió abans que finalitzi aquest mes. Els centres que no aplicaven aquest programa no s'hi podran acollir ara i tampoc rebran cap dotació addicional per comprar ordinadors. Rigau va explicar però que aquests instituts poden comprar equipaments com ho han fet sempre, a través dels catàlegs i els pressupostos amb què compten. El que sí que rebran seran pissarres digitals. En total, Ensenyament dotarà 1.700 aules d'ESO amb aquests instruments.

Fins ara, un total de 387 centres de Secundària aplicaven el programa «1X1»

, impulsat per l'exconseller Ernest Maragall, i que comportava que cada alumne tingués el seu propi ordinador portàtil. Per adquirir-lo, la família aportava aproximadament la meitat del seu cost i les administracions la resta. En arribar al càrrec, Rigau ja va anunciar l'aturada d'aquest projecte i ahir va explicar que, tot i no eliminar-lo del tot, el frenarà i n'impulsarà un altre de basat en l'opció que els ordinadors siguin del centre i que es puguin combinar amb els llibres de text.

Projecte enterrat

La Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (FAPAC) es va mostrar «molt dolguda» per aquesta decisió. Josep Anguera, vocal de l'agrupació a Girona va manifestar que l'aturada del projecte 1x1 «suposa un pas enrere per tots els esforços econòmics i logístics que s'havien fet, i un greuge comparatiu amb altres comunitats que apliquen aquest sistema de forma universal i gratuïta». Tot i que el projecte «1x1» encara es pugui aplicar en alguns centres, considera que «la consellera l'acaba d'enterrar, perquè el projecte no tindrà el suport dels proveïdors ni de les editorials i quedarà buit de contingut».