Carles Puigdemont (CiU) es va convertir ahir al migdià en el 95è alcalde de la història de Girona. El líder nacionalista en va tenir prou amb els vots dels seus deu regidors per rebre la vara d'alcaldia de mans de la seva predecessora, Anna Pagans, i és el primer alcalde no socialista de la capital gironina en 32 anys. Després d'assumir que governarà en minoria, va demanar l'oposició que no faci partidisme i que aplicarà el diàleg a tot el mandat. A més, va reiterar la seva voluntat de liderar l'Ajuntament de Girona a un període màxim de vuit anys.

Des del primer moment es va respirar un ambient de dia històric, d'aquells en què s'intueixen grans esdeveniments municipals. A poc a poc, des de gairebé dos quarts d'una del migdia, l'Ajuntament de Girona va anar rebent ciutadans que volien assistir a l'acte que simbolitzava l'obertura d'un nou cicle polític a Girona.

El ple d'investidura, que s'havia ajornat per un recurs d'ERC a l'escrutini, va començar puntualment a la una del migdia amb la presència de nombroses autoritats polítiques: hi havia la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau (CiU) i el secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, així com també el portaveu parlamentari del PSC i exalcalde de Girona, Joaquim Nadal.

La mesa d'edat quedava constituïda pocs minuts després amb Eduard Berloso (CiU) com a regidor de més edat i Anna Pujolàs (CUP) com a regidora més jove. A continuació els 25 regidors van prometre o jurar el càrrec. El mateix alcalde, reconegut independentista, va usar la fórmula "per imperatiu legal" mentre que els tres regidors de la CUP malgrat acceptar ser fidels a la constitució i al Rei, van afegir que treballaran "per uns Països Catalans independents i respectuosos amb la natura".

Quan encara no feia mitja hora de l'inici del ple, els grups municipals quedaven constituïts i el ple se sometia a la votació per escollir l'alcalde. La llei permet que el candidat més votat sigui escollit com a batlle. En aquest cas, cada regidor havia d'escriure a mà el nom del candidat que volia fer alcalde i aixercar-se per dipositar la papereta en una urna.

En aquest recompte no hi va haver la més mínima opció al dubte, ja que ben aviats'havien comptabilitzat tots els vots que donaven la vara de govern a Carles Puigdemont. Cada partit va optar per votar el seu propi candidat, per això, el líder de CiU va obtenir els deu vots dels seus regidors i la candidatura de Pia Bosch (PSC) set paperetes, mentre Concepció Veray del PP obtenia tres vots el mateix nombre que el candidat de la CUP, Jordi Navarro. Joan Olòriz, d'ICV-EUiA, va rebre dos vots.

Un canvi que no s'esperava

Un cop Puigdemont va ser proclamat alcalde, la ja exalcaldessa, Anna Pagans, va entregar a Puigdemont la vara d'alcalde. Va ser llavors quan els portaveus dels diferents partits van prendre la paraula.

El portaveu d'ICV-EUiA, Joan Olòriz, va obrir el torn i va posar en relleu que la situació econòmica i social obliga els polítics i els ciutadans a fer canvis i també va assenyalar els que, per a la seva formació, seran els diferents reptes de la ciutat en els propers quatre anys.

Per la seva banda, el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, va destacar que la seva formació vol liderar la defensa del catalanisme d'esquerres i l'ecologisme i va assegurar que farà tot el possible per retirar els "símbols monàrquics" de la ciutat.

La representant del Partit Popular, Concepció Veray,va lamentar que CiU governi en minoria i es va oferir per sumar-se al govern. A més va recordar que el govern necssitarà de molta predisposició al diàleg.

La cap del partit majoritaria de l'oposició, la socialista Pia Bosch, va assegurar que ha entès el missatge de les urnes, però va afirmar que el PSC inicia una nova etapa en la qual pretén innovar i treballar fortament per recuperar el contacte amb els ciutadans.

El discurs més esperat, però, era el del nou alcalde. Carles Puigdemont va destacar la importància per a la història política de la ciutat d'un canvi de color a l'Ajuntament. El nou alcalde va admetre la significació especial de l'acte i que, tot i que la seva formació com a periodista li faria parlar de dia històric. "Per primera vegada s'investeix com a alcalde algú que no és del mateix partit que ha liderat l'alcaldia, i per primera vegada el principal partit de l'oposició és el que ha governat de manera ininterrompuda durant les últimes tres dècades", va remarcar el nou batlle de Girona.

Puigdemont va reconèixer els mèrits dels predecessors: de Joaquim Nadal va destacar que posés les bases per transformar la ciutat i a Anna Pagans li va agrair els anys de dedicació al servei públic per als ciutadans. Es va reconèixer com "enamorat i devot" de Girona.

El líder de CiU va oferir també la seva lectura dels resultats electorals en considerar que han posat de manifest la voluntat de canvi dels ciutadans "de manera ben nítida, indiscutible". Però va remarcar que després de 32 anys d'hegemonia socialista, el canvi no se l'esperava tothom i que és possible que alguns necessitin temps per fer-se'n a la idea i per interioritzar la decisió dels gironins. Va assegurar que "tindré tota la paciència i comprensió que calgui, però em sento amb el deure institucional de demanar, als representants dels grups municipals, la seva ajuda perquè en aquest trànsit no posin pals a les rodes" per garantir el relleu a l'ajuntament. A més, a més, va reiterar la seva disposició per arribar a acords amb totes les forces polítiques i per no tancar a ningú la porta de l'alcaldia "als nassos".

Malgrat les circumstàncies "enormement complexes i difícils", va assegurar que el nou govern minoritari haurà de transformar-les per situar Girona en la via de la recuperació, per superar l'estancament econòmic i per crear nous llocs de treball.

Missatge als treballadors

El nou batlle va aprofitar el discurs institucional per enviar un missatge als treballadors de la corporació municipal, als quals va reclamar que posin tot "el seu coneixement i talent" al servei del projecte de la ciutat, i als ciutadans de Girona, als quals també va agrair la seva confiança i els va demanar ajuda. "Vull servir els gironins amb humilitat personal i ambició institucional, amb proximitat i diàleg, sense sectarisme i amb el desig que la meva etapa a l'alcaldia sigui, si les circumstàncies i la voluntat dels ciutadans ho permeten, de vuit anys com a màxim", va concretar.

Finalment, Puigdemont va agrair a l'exalcaldessa, Anna Pagans, "l'absoluta disposició" que ha tingut en els darrers dies que han fet traspàs de poders i va afirmar que la seva voluntat és servir els gironins "amb humilitat personal i ambició institucional".

Després del ple de constitució del nou Ajuntament celebrat ahir, l'alcalde haurà de convocar un nou ple per aprovar el cartipàs, en què tots els grups municipals hauran de demostrar la seva capacitat de diàleg per arribar a acords i poder aprovar el nou organigrama.