Els nous enllaços que han d'oferir a Girona més connexió amb l'autopista AP-7 als punts de Sant Gregori i Fornells de la Selva ja comencen a veure finalment la llum. L'empresa Abertis Autopistas, a través d'Acesa, va adjudicar ahir els dos processos d'obres que formen part del projecte d'ampliació de la circumval·lació de Girona (en el tram que va de Fornells de la Selva fins a Vilademuls). Després de l'aprovació de la Delegació del Govern en les Societats Concessionàries d'Autopistes Nacionals de Peatge, l'enllaç de Sant Gregori va ser adjudicat ahir a l'empresa Ferrovial i la UTE Dragados Copisa; i el de Fornells va ser adjudicat a Dragados.

En el comunicat enviat per Abertis, també es feia referència al futur enllaç de Vilademuls, el qual encara està pendent de la resolució del projecte constructiu per part del Ministeri de Foment. Totes aquestes connexions amb l'autopista formen part del projecte de circumval·lació de Girona de la N-II a través de l'AP-7.

Tal com ja va especificar Diari de Girona fa prop d'un any, l'accés a l'autopista amb l'enllaç a l'alçada de Fornells de la Selva, situat al quilòmetre 66,5 de l'AP-7, es farà tan sols en una direcció. Així doncs, els dos ramals, que tindran dos carrils cadascun, oferiran una entrada a l'autopista en sentit nord (la Jonquera), i una sortida que connecti amb l'A-2 en direcció a Barcelona. En un estudi realitzat el novembre del 2010, s'estimava que el volum de trànsit diari en aquest punt rondaria els 23.500 vehicles.

D'altra banda, es preveu que la futura sortida i entrada de Sant Gregori, al quilòmetre 59,750 de l'autopista, que ha de donar accés directa al centre de Girona, es converteixi en una de les principals vies en flux de vehicles cap a la ciutat.

L'enllaç ha de conduir el trànsit cap al giratori de Domeny, i a partir d'aquí les possibilitats per entrar a la ciutat són diverses. El Ministeri de Foment va aprovar ambdós projectes l'any passat, al novembre del 2010, mitjançant la seva publicació al BOE, però fins ahir no es va procedir a adjudicar les ?obres a les empreses corresponents.

L'estat de la via

Segons va informar ahir Abertis, les obres de construcció del tercer i quart carril entre Fornells i la Jonquera avancen dins dels terminis previstos, i es calcula que es finalitzin pels voltants del desembre del 2011. Concretament, els treballs s'estan desenvolupant en dos trams.

D'una banda, als subtrams de Vilademuls a Figueres Sud (17,3 km) i de Figueres Sud a la Jonquera (22,3 km) s'està ampliant la via perquè tingui tres carrils. De l'altra, a la circumval·lació de Girona, entre Fornells de la Selva i Vilademuls, s'està treballant en l'ampliació fins a quatre carrils.

Aquestes obres estan emmarcades dins del projecte d'ampliació de l'AP-7 que ha de suposar una millora del corredor estratègic del Mediterrani. Abertis ha destinat prop de 300 milions d'euros a aquest projecte d'ampliació de l'autopista AP-7 a l'alçada de Girona i 500 milions a tota l'obra.