l'est i centre d'europa quedEN nevatS i glaçatS i a la zona nord de l'Estat espanyol la neu i fred deixa una bonica estampa.Un grup de gent camina per Vitòria.Una dona observa bicicletes cobertes de neu a Bolonya, Itàlia.Un home camina amb dificultats a Baku, Rússia.Operaris tiren sal en una carretera de Calaf, Barcelona.La platja de la Concha, a Sant Sebastià.Veïns de Reinosa, Cantàbria, retiren la neu.Pantà de Pontón Alto, a Segòvia.

El temporal de fred i neu que des de fa una setmana sacseja l'est d'Europa, on ha causat ja uns 150 morts, va arribar ahir als països del sud del continent, que han patit els primers contratemps. El país més colpejat per l'onada de fred siberià segueix sent Ucraïna, amb més de seixanta morts per congelació i hipotèrmia, 41 dels quals al mig del carrer, després de les vint víctimes mortals registrades aquest dijous.

Segons el Servei Meteorològic, les temperatures mínimes d'aquests dies, que ronden els 30 graus sota zero, es mantindran fins demà, quan pujaran fins a entre 10 i 15 graus sota zero, més habituals per a aquesta època de l'any.

A la veïna Polònia, nou persones van morir només durant la passada nit amb temperatures de 30 graus sota zero, cosa que eleva a 29 el nombre de morts en aquest país a causa de l'onada de fred que va començar divendres passat.

La majoria de les víctimes eren persones sense llar, segons la Comandància Policial Central polonesa, que va demanar a la població que alerti immediatament a les forces de l'ordre si observen persones esteses al carrer o consumint alcohol i que està patrullant per les zones on habitualment pernocten els captaires.

A Rússia, un indigent va assaltar una botiga a la ciutat de Topki, a la regió siberiana de Kuzbass, amb la intenció de ser detingut per la policia i traslladat a la presó preventiva per protegir-se del fred, que arriba aquests dia a la regió als 30 sota zero, van informar ahir fonts policials locals. "L'individu va entrar en un supermercat i va exigir una ampolla de vodka al caixer, amenaçant-lo amb un ganivet. Després se'n va anar sense emportar-se res", va assenyala un comunicat de la policia.

Almenys catorze persones més van morir ahir a la resta de l'Europa central i els Balcans, vuit de les quals a Romania, que suma ja 22 morts per hipotèrmia des que va començar el temporal fa una setmana. A Bulgària els morts pugen a cinc. Les autoritats van decidir mantenir ahir l'alerta taronja en 10 de les 29 regions per a la forta nevada que s'espera que continuï fins al cap de setmana. El temporal ha obligat a deixar tancats ahir uns 1.000 col·legis, segons van informar els mitjans locals.

Segons els meteoròlegs, aquesta nevada va provocar que els termòmetres elevessin les temperatures des de la mínima de 29 graus centígrads sota zero d'ahir als -22,8 registrats ahir. El fred va provocar que el riu Danubi es congeli parcialment al seu pas per la ciutat de Silistra.

A Hongria es van registrar quatre morts. A la República Txeca, tres i un a Àustria, on una dona de 83 anys va ser trobada dimecres a la tarda morta en un bosc proper a casa seva. L'anciana va ensopegar i va caure a terra quan la temperatura era d'uns 9 graus sota zero.

A Alemanya van morir dues persones per hipotèrmia, un jubilat de 69 anys amb minusvalideses de Lehrte, a l'estat federat de Baixa Saxònia (nord-oest), que es va absentar d'un asil d'ancians i va ser trobat sense vida al carrer, així com un indigent de 55 anys de la ciutat de Magdeburg, a l'estat de Saxònia- Anhalt.

En aquest país, les temperatures mínimes van caure fins als 20 graus sota zero en alguns punts del país, com a Marienberg (centre), mentre que a Berlín (nord-est) es va arribar a menys 15.

Sense víctimes mortals encara el temporal va començar ahir a afectar de manera generalitzada els països del sud d'Europa, on les autoritats van posar en marxa dispositius d'emergència davant la cruesa de les inclemències meteorològiques previstes per als pròxims dies.

A Itàlia, on des de fa tres dies el fred i la neu es deixen notar amb força al nord i el centre del país, el trànsit aeri i ferri va patir ahir greus contratemps, i es van tancar nombrosos col·legis en ciutats com Bolonya, on s'acumulaven fins a seixanta centímetres de neu. La gestora de les autopistes italianes, Austostrade, va comunicar que es necessiten cadenes en centenars de quilòmetres de les principals carreteres del nord del país i va advertir que es preveu un "empitjorament" de les condicions meteorològiques.

A França, 19 departaments, sobretot al centre del país, estan en alerta pel fred, i en nombrosos trams de la xarxa d'autopistes es va prohibir circular als camions pesats. Les nevades van provocar multitud de talls d'electricitat, que van deixar sense llum a 4.000 llars en el departament de Var (sud-est) i a uns 1.000 a l'illa de Còrsega.

Així mateix s'ha decretat l'alerta per tot el cap de setmana al Regne Unit, on l'Oficina Meteorològica va llançar un avís "seriós" destinat sobretot als ancians i als malalts.

Similar es planteja la situació a Irlanda, on l'agència meteorològica ha advertit del perill de fortes gelades, si bé en els dos països els termòmetres cauran com a molt fins als 10 graus sota zero.