El còmput de víctimes mortals per la fred polar que assota l'est d'Europa i que aquest cap de setmana arriba al sud ja supera les 200 persones, la meitat de les quals han mort a Ucraïna; en concret, l'onada de fred ja ha causat 101 morts en aquest país.

Les regions més afectades són les situades a la part occidental d'Ucraïna, al costat de la frontera amb Polònia, on els termòmetres la matinada d'ahir mostraven mínimes de -29 graus.

Les necessitats energètiques s'han disparat en tot el continent i diversos països del centre han patit problemes en el subministrament de gas rus pel fort augment de la demanda. "Hi ha una reducció del subministrament", va dir l'empresa gasística austríaca OMV, que va fixar aquesta caiguda entorn del 30% perquè l'augment del consum no s'ha correspost amb un increment paral·lel dels enviaments des de Rússia.

Les autoritats russes no han ofert dades sobre víctimes mortals des que va començar el temporal, fa una setmana, però el viceministre de Sanitat, Maxím Topilin, va indicar que en tot el gener almenys 64 persones van morir com a conseqüència de la fred.

Polònia segueix sent, després d'Ucraïna, el país on les baixes temperatures han causat més estralls, amb 37 morts en una setmana, 8 només durant la nit de dijous a divendres. Un altre cop, la majoria de víctimes van ser persones sense llar, en molts casos amb problemes d'alcoholisme. S'espera que les temperatures pugin lleugerament a partir d'avui a Polònia, on la matinada d'ahir el mercuri va caure fins als -35 graus a l'est del país i a -24 a Varsòvia.

A l'Europa central i els Balcans, l'onada de fred, també amb temperatures que han arribat als -30 graus, fins ahir havien provocat la mort de 60 persones. El temporal manté a milers de persones aïllades i segueixen els problemes en el trànsit ferroviari i per carretera.

A Romania, on han mort 24 persones, centenars d'indigents s'han traslladat a centres socials. A Sèrbia, han crescut els municipis en situació d'emergència i més d'11.000 persones segueixen aïllades en aldees de muntanya de difícil accés. A més, 6 persones van morir ahir a Bòsnia, 5 a Sarajevo i la sisena a Mostar. Segons les autoritats sanitàries bosnianes, algunes vícgtimes van morir per l'esforç físic excessiu quan netejaven la neu dels carrers a la capital.

Estralls en el trànsit a Itàlia

Pel que fa al sud d'Europa, el temporal de fred ha causat sobretot estralls en la circulació per carretera i en les vies ferroviàries. A Itàlia, el ministeri de l'Interior ha recomanat no viatjar a les regions del centre i el sud del país si no és estrictament necessari, ja que es preveu una nova onada de fred i neu durant el cap de setmana. La neu fins i tot va arribar a Roma, on feia dos anys que no nevava. L'Ajuntament de Milà va informar de la mort per fred d'un home d'uns 50 anys, mentre que en un poble del sud es va trobar el cadàver d'un home dins un cotxe que estava cobert de neu.

A França, l'onada de fred ha posat en alerta a 39 departaments, amb temperatures de fins a -14 graus.