La presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, va tornar a posar en qüestió el debat sobre el model autonòmic en advocar per tornar a l'Estat les competències de Justícia, Sanitat i Educació, "si Espanya ho necessita". De la mateixa manera, Aguirre va optar per deixar en mans dels ajuntaments els transports i els Serveis Socials, tot això amb l'objectiu d'aconseguir aprimar l'administració i estalviar 48.000 milions d'euros, segons els seus càlculs.

La presidenta de Madrid va fer aquestes declaracions en una roda de premsa posterior a la primera reunió que va mantenir amb Mariano Rajoy des que és president del Govern. Segons el seu punt de vista, la Justícia "és un poder de l'Estat" que no han de compartir les comunitats autònomes. "Si tot el que fem les comunitats autònomes, unes competències anessin cap amunt i altres cap avall, es podria prescindir d'alts càrrecs, parlaments regionals, conductors, assessors, caps de protocol, edificis, lloguers...", va enumerar.

La responsable de la Comunitat de Madrid va transmetre al president del Govern que és "vitalment necessari aprimar l'Estat". "Hem de tallar radicalment amb les duplicacions i triplicacions de funcions que es produeixen en aquest moment. Cal acabar amb tot el que sigui superflu per poder conservar i millorar el que és imprescindible", va manifestar.

Aguirre entén que cal revisar "d'arrel" l'Estat autonòmic perquè "no ha servit per allò per al que es va crear", que era "integrar els partits nacionals de Catalunya i el País Basc". "Justament, catalans i bascos, quan va arribar el cafè per a tothom, es van sentir menys integrats", va afegir. Al seu parer, el model ha servit per "complicar i encarir el funcionament de les autonomies".

En aquest àmbit, va recordar que la crisi està sent seguida per analistes de tot el món que posen de manifest "la despesa excessiva que representen les 17 comunitats autònomes o miniestats". "N'hi ha molts que diuen que Espanya no es pot permetre el luxe de mantenir aquests 17 entramats autonòmics", va tancar.

Per emprendre aquesta reforma, considera que és "imprescindible" la col · laboració amb el PSOE i arribar a consensos d'Estat per "rectificar els errors" que, al seu entendre, van conduir Espanya a la situació "tan greu" per la qual passa a aquests moments. "Sempre que el PSOE torni al camí de la socialdemocràcia moderada europea i no sigui l'aliat constant dels comunistes més radicals", va precisar.

"Espanya vol reformes"

Aguirre va indicar que cal ser "responsables els uns amb els altres" i que no és "moment de queixar-se per aconseguir una posició preferent dins d'Espanya". "Ens hem de comportar -va dir- com una gran família que està en un mal moment econòmic. És el moment de pensar en Espanya. Com que la unió fa la força, crec que la unió serà la causa de l'augment, la garantia que ens en sortirem d'aquesta fent les reformes que Espanya necessita en profunditat", va sostenir.

La reunió, que va durar prop d'una hora i 20 minuts i que va ser sol·licitada per Aguirre a través d'una missiva, va estar centrada en la política estatal a causa de la "difícil situació política i econòmica nacional" i perquè, a parer de la dirigent regional, no és temps de perdre en "qüestions localistes ni de campanar".

En aquest context, Aguirre va explicar a Rajoy que entén que no es pugui sortir de la crisi ni equilibrar els comptes si no es redueix "dràsticament el dèficit" i es prenen mesures "veritablement profundes", i va opinar que els temps de crisi són bons per escometre aquest tipus de canvis perquè hi ha més comprensió "que en temps de bonança".

Així, va asseverar que cal "deixar de sostenir a tots els que es poden i s'han de sostenir sols", com els partits polítics, les patronals o els sindicats, així com les rendes altes. "Per molt dur que sigui, cal comprendre i acceptar que hi ha coses que ja no es poden subvencionar", va matisar.

Rajoy, amb el model actual

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va contestar les paraules d'Aguirre afirmant que "ni es planteja ni es discuteix" un debat sobre l'estat de les autonomies. "Estic a favor d'un sistema consagrat en la Constitució", va afirmar Rajoy. El president espanyol va afegir que l'origen del problema no es troba en el model en si, sinó en la gestió que se n'ha fet.

El contrari que fa mesos

El passat 27 de juliol, el Consell de Política Fiscal i Financera va ser escenari d'aquesta polèmica. Esperanza Aguirre va defensar conformar-se "de mantenir les competències de Sanitat, Educació, Transport i Atenció a la Dependència i que cediria les altres", mentre que tant Catalunya com Extremadura rebutjaven tornar-les.

No és el primer cop que s'enceta un debat últimament recurrent. Així, el 14 de gener de l'any passat l'expresident del Govern José María Aznar va dir que l'Estat tal com s'estableix a l'actualitat no era políticament viable i era "financerament absolutament inviable". També l'exportaveu del PP i avui vicesecretari general d'Estudis i Programes del partit, Esteban González Pons, va plantejar un mes més tard la possibilitat d'un pacte que permetés a l'Estat recuperar competències.