El catedràtic de Dret Constitucional a la UB, Joan Vintró, esmenta que les competències autonòmiques són propietat de cada comunitat i l'Estat no pot recuperar-les si no se li tornen o modifica la Constitució.

Seria constitucional que l'Estat recuperés les competències en matèria d'Educació, Sanitat i Justícia com demana la presidenta de la comunitat de Madrid?

Crec que no, les competències de les comunitat autònomes vénen determinades pels estatuts i els estatuts són immodificables unilateralment des del punt de vista de les competències estatutàries.

Per tant, per retornar qualsevol atribució transferida a una Comunitat Autònoma és condició modificar l'Estatut?

Efectivament. Altra cosa és parlar de competències com Sanitat i Educació, que no són exclusives de les comunitats autònomes sinó que són competències compartides. Quan són compartides l'Estat el que pot fer és intentar condicionar, sense buidar, les competències de les comunitats autònomes a través de la legislació bàsica. És a dir, situar el que és bàsic més enllà del que està actualment previst i, des d'aquest punt de vista, sense oblidar la competència autonòmica de desplegament i execució condicionar-les més del que fa ara mitjançant l'exercici de la competència estatal bàsica.

L'Estat només les pot reclamar però no treure?

La competència és una cosa que ve per una llei orgànica estatal especial que és l'Estatut i quan està a l'Estatut la competència no es pot treure si no es modifica.

La proposta d'Aguirre obre la porta a la creació d'un Estat autonòmic asimètric?

Evidentment. L'Estat no pot decidir unilateralment que es queda totes les competències d'una comunitat. Ho podria fer modificant la Constitució. Si una comunitat no vol retornar les competències l'Estat no les pot recuperar, les pot condicionar legislativament i financerament. Per tant, comunitats més dòcils o concordants ideològicament amb el govern central podrien reformar l'Estatut i tornar-les i altres que no volguessin fer-ho donarien una situació d'asimteria.

Aguirre esmenta la idea que l'Estat de les autonomies es crea per integrar els partits nacionalistes catalans i bascos. Va ser aquest el motiu?

L'origen de l'Estat de les autonomies no és integrar els partits nacionalistes sinó donar satisfacció a l'existència de la diversitat nacional d'Espanya, de la qual són un exemple més significatiu el País Basc, Catalunya i Galícia.

Recentralitzar competències suposaria un estalvi?

No crec que l'Estat autonòmic sigui més car ni que la gestió de la Sanitat sigui més cara si és descentralitzada. És un model que ha funcionat bé en els últims 30 anys i té elements per seguir funcionant i millorant-se.