Laura Borràs, professora de Literatura Comparada a la Universitat de Barcelona, reivindica la lectura dels clàssics -en unes xerrades que va iniciar dimecres i realitza setmanalment al CaixaForum- davant la crisi econòmica i sobretot de valors

Serveixen d'alguna cosa, els clàssics? Miri com estan a Grècia...

Per això hem de pensar els clàssics d'una manera diferent. Aquest cicle es diu "Clàssics moderns" perquè es poden reivindicar també clàssics que no tinguin a veure amb Grècia.

Va bé que ho digui: conec algú que es nega a llegir cap llibre escrit abans del segle XX. Què li diria?

Que s'està perdent moltes coses. Que trenqui els prejudicis i venci la por. Descobrirà coses molt modernes escrites molt abans del segle XX.

Doncs anem als clàssics: els bancs d'avui són el "Mercader de Venècia"?

He, he, el nivell d'usura actual és difícilment superable al llarg de la història. Més que evolució em sembla una decadència.

Nabokov podria publicar "Lolita"?

El políticament correcte és una xacra. La literatura no ha de ser moralment exemplar, ha de donar compte del bé i del mal. Darrerament he llegit que no sé on prohibien la lectura de Dante per la seva relació amb l'Islam!

Les noves lleis sobre prohibició de reunió, etc, ens transporten a "1984"?

Abcabo de llegir que resisitir-se pacíficament a l'autoritat serà delicte! O sigui, que Gandhi seria un criminal. Em fa l'efecte que el que passa és que els governants tenen molta por. Però haurien de vigilar, perquè ja hem vist en el passat que prohibir i reprimir no és el camí i provoca l'efecte contrari.

Quan és el darrer cop que ha escoltat "Opinions d'un pallasso"?

Per desgracia molt sovint, i fora del circ. I són dels que no fan riure. A molts els paguem amb diner públic.

Ens trobem més a prop de "El raïm de l'ira" o de "La caiguda de l'imperi romà"?

De "La caiguda de l'imperi romà". La nostra civilització està canviant econòmicament, socialment, etc.

Experimentarem "Por i fàstic a Las Vegas" sense sortir de Catalunya?

Depèn de si finalment prima més l'interès d'uns quants o el bé públic. Però no sóc gaire optimista: en això també hi ha crisi (riu).

Que triomfi la saga "Milenium" és suficient per buscar un lloc on passar "Cent anys de solitud"?

No dic que no s'hagi de llegir Larson. Però aquests llibres un cop els has llegit i saps què passa, no val la pena rellegir-los. En canvi, el valor literari d'un clàssic permet la relectura.

Vegi que he dit el títol en català. Li semblen bé aquestes traduccions?

Si es pot s'ha de triar la versió original. És la forma de copsar el pòsit cultural que porta implícit una llengua.

La llista de més venuts per Sant Jordi li provoca "La nàusea"?

Doncs no. No encaixo en el paràmetre que té vostè al cap per fer-me aquesta pregunta (riu). És bo que la gent s'interessi pels llibres, siguin els que siguin. Cada llibre té quelcom profitós, sigui d'un mediàtic o un clàssic.