1.439 dies, 13 títols, 242 partits i 619 gols després, Pep Guardiola, l'entrenador més aclamat de la història del club, ha decidit abandonar el Barça, on en quatre anys ha construït el nou barcelonisme, dins i fora del camp. Guardiola se'n va perquè se sent espremut. Ha portat el seu cap al límit en quatre anys i no se sent amb més forces per seguir endavant. El mèrit de Guardiola ha estat el de transformar el model Barça. Des que va arribar a la banqueta el 17 juny de 2008, Pep va deixar clar que la seva aposta era la del joc d'atac i que persistiria en la idea que el seu equip havia de ser protagonista en tots els partits. I ho ha aconse?guit de sobres. 619 gols en quatre anys, 13 títols, 242 partits -encara n'hi falten cinc, quatre de Lliga i la final de Copa-, 176 victòries, 46 empats i només 20 derrotes.

"M'he desgastat, m'he buidat i necessito omplir-me", va subratllar Guardiola en una multitudinària roda de premsa. El tècnic, que no té plans de futur més enllà de descansar, va agrair la feina als futbolistes, vuit dels quals, els capitans Puyol, Xavi, Iniesta, Valdés, així com Cesc, Piqué, Busquets i Pedro, eren presents a la roda de premsa. Preguntat sobre l'absència de Leo Messi, Guardiola va dir metafòricament que l'argentí sí que hi era present. Unes hores més tard l'astre confessava al Twitter que s'havia estimat més passar el mal tràngol de l'adéu de Guardiola en la intimitat.

L'encara entrenador del Barça va explicar que se n'anirà a final de temporada amb la sensació d'haver estat al Barça amb molt orgull. "Aquest és un club d'una força, una vida i una potència increïbles. No tingueu por, qui em succeirà està més que capacitat per fer la meva feina", va dir.

Guardiola va admetre que havia comunicat la seva decisió a la directiva a la tardor, i es va disculpar per no haver-la anunciat abans i la incertesa generada per tot això. "Aquest és un error que assumeixo. Semblava que m'estava fent de pregar, però jo sempre he volgut contractes curts, les coses s'han de fer així, perquè quatre anys són una eternitat", va insistir. A la tardor Guardiola tenia presa la decisió i a principi de desembre la va comunicar a la junta directiva. "No la podia comunicar als jugadors, per això tot ha estat tan llarg", va insistir. "En quatre anys, m'he desgastat, m'he buidat i necessito omplir-me. El pròxim entrenador ha de donar altres coses, no és una qüestió de capacitat, sinó d'alta exigència. He de recuperar-me i allunyar-me del punt de mira", va considerar el tècnic blaugrana.

Deixar un lloc privilegiat

Guardiola sap que se'n va d'un lloc privilegiat. "Estic satisfet més enllà del resultat de com ho han fet els jugadors i els vull agrair públicament el que han fet, perquè ells són els que han donat sentit a la meva feina", va afegir. Després va explicar que els futbolistes li han fet gaudir de la seva feina i també els agraeix la passió que han posat en tots els reptes que han afrontat plegats aquests anys. "Els vull agrair perquè els milions de partits i accions que he imaginat, ells els han fet realitat i no hi ha premi més gran que això", va subratllar.

I pel que fa al seu substitut, Tito Vilanova, no té cap dubte que se'n sortirà. "De Tito me n'espero el millor", va destacar Pep Guardiola, qui creu que el club "l'ha encertat de ple" a l'hora de trobar-li un substitut. Recordava el tècnic que és una persona que l'ha ajudat molt en aquests anys i està "més que capacitat" per tirar endavant el repte. "Segur que ho fa bé, sap com hem funcionat i teníem idees conjuntes. Crec que donarà a aquest club el que jo ja no li podia donar", va dir.

També va explicar que Vilanova li va demanar opinió quan li van oferir el càrrec. "Si et sents amb força, tira endavant. Tots els entrenadors del món desitjarien això. És una feina exigent, però si et sents fort... En tot cas, la decisió sobre l'aposta del club per Vilanova és de Zubizarreta, no meva", li va dir.

En el seu comiat, el tècnic del Barça fins a la final de la Copa del Rei va recordar el dia que va rebre una trucada d'Evarist Murtra per fer-se càrrec del filial del Barça. "Feia salts d'alegria a casa. Després em van preguntar si podia assumir el primer equip, i em sentia amb forces de menjar-me el món", va confessar. "Me'n vaig en pau amb mi mateix. Del Barça, abans o després et fan fora. Si te'n vas, no s'obren les ferides i els records són més reals", va manifestar Guardiola, qui va comentar que a partir d'ara a ningú li interessa què farà en el futur.

Guardiola assegura que se'n va en pau. "He fet tot i més perquè les coses surtin bé, amb tot l'afecte. Me'n vaig amb el record d'haver conviscut amb gent extraordinària", va resumir. Després de desmentir haver-se reunit amb Roman Abrahamòvitx per signar pel Chelsea, el tècnic del Barça ha volgut ser contundent sobre el seu paper en el moment en què deixi de ser l'entrenador blaugrana: "Surto i no intervinc més. Faig un pas cap al costat, perquè si participés en alguna presa decisió llavors seria l'entrenador".

el dia del comiat. Guardiola va confirmar el seu adéu després de l'entrenament del matí.El tècnic saludant Andrés Iniesta a la Ciutat Esportiva.Diversos jugadors del primer equip van escoltar la seva roda de premsa. Sandro Rosell i Andoni Zubizarreta van acompanyar el tècnic.