La jutgessa de Lugo Pilar de Lara, que instrueix l'operació Manga, una derivada de l'operació Pokémon, ha decretat presó provisional comunicada i sense fiança per a José Luis Míguez, delegat d'Aquagest a Santiago de Compostel·la, i llibertat provisional amb l'obligació de comparèixer cada 15 dies al jutjat per Jesús Fuentes, assessor cultural i organitzador d'esdeveniments. També, ha decretat llibertat per a l'exregidor del PP d'un municipi asturià, Joaquin Fernadez.

Els tres van ser detinguts dijous a Galícia juntament amb dues persones més a Galícia i quatre persones a Catalunya -entre elles l'alcalde de Sant Hilari Sacalm i president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria-, que compareixeran avui.

L'operació Manga és una derivada de l'operació Pokémon, que investiga una presumpta trama de suborn entre empresaris i polítics per l'adjudicació de serveis públics. El tribunal no va precisar amb exactitud els càrrecs que s'imputa a cadascun dels nou detinguts, però va informar que en gairebé tots els casos es tracta de delictes de suborn, tràfic d'influències, revelació de secrets o ús d'informació privilegiada, i prevaricació en el cas dels funcionaris públics. En algun cas també s'imputa falsedat documental i blanqueig de capitals.

La Defensa de José Luis Mí?guez, delegat d'Aquagest a Santiago de Compostel·la, va anunciar ahir que recorrerà, previsiblement dilluns, l'acte de presó preventiva dictat per la jutgessa instructora de l'Operació Pokémon, Pilar de Lara. Míguez va ingressar ahir a presó per negar-se a prestar declaració i està acusat de ser el presumpte autor de tres delictes, suborn, tràfic d'influències i revelació de secrets.

L'exregidor del municipi asturià de San Martín del Rei Aurelio Joaquín Fernández Díaz, va declarar davant del jutjat durant dues hores i va sortir-ne sense que se li imposessin mesures cautelars. L'acusat és propietari d'una empresa de consultoria i president del PP local. I en sortir dels jutjats va assegurar que tenia la "consciència molt tranquil·la" tot i que va dir que si li demanen que dimiteixi, farà el què sigui millor per al partit.

Pel que respecta a seva relació amb l'empresa Aquagest, el regidor va explicar que va ser-ne comercial per l'àrea d'Astúries i que ara el que feia eren "treballs comercials i de relacions públiques i assessorament, un càrrec també molt petit".

Pel que fa a la reacció del PP asturià, després que l'edil declarés, la formació política va anunciar que li havia obert un expedient informatiu així com l'havia suspès cautelarment de militància i funcions al ser imputat per un presumpte delicte de tràfic d'influències en l'operació Manga.