Animals com l'os bru, el linx ibèric, la foca mediterrània o la cigonya negra són els primers que venen a la ment en pensar en espècies en risc de desaparició però el cert és que, de les 192 incloses en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades, la major part (127) són vegetals.

La resta són aus (21), invertebrats (18), peixos (10), rèptils (7), mamífers (7) i amfibis (2), als quals cal sumar altres 134 espècies en situació de «vulnerabilitat» i 615 més «en règim de protecció especial».

La Conferència Sectorial de Medi Ambient presidida per la ministra Isabel García Tejerina va decidir ampliar la llista aquesta setmana amb tres aus: una anseriforme (xarxet passerell), una altra galliforme (gall fer cantàbric) i la tercera passeriforme (trenca). També va incloure un mamífer (visó europeu) i dos mol·luscos, un d'aigua dolça (nàiada auriculada) i un altre d'aigua salada (nacra comú), juntament amb un arbust de la família «Cistaceae» (jara de Cartagena).

«Totes aquestes espècies estaven ja considerades en perill d'extinció», ha explicat a Efe el responsable del programa d'espècies amenaçades de SEU Birdlife, Nicolás López, però «amb la nova catalogació, la diferència és que el Govern concedirà a partir de l'any vinent una assignació econòmica en els Pressupostos Generals de l'Estat per executar mesures urgents de protecció».

La trenca, amenaçada a Catalunya

Això tindrà «efectes positius» com per exemple l'elaboració de censos «amb els quals treballar més prop de la realitat», explica, i posa com a exemple el cas del gall fer, l'últim recompte oficial del qual «es va realitzar fa més de deu anys». La trenca, una au que viu en entorns agraris i està «amenaçada per la intensificació de l'ús d'herbicides i plaguicides», ha precisat López, «amb prou feines compta avui amb 10 parelles, totes a Catalunya».

També pel visó europeu, segons dades del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, només queden uns 500 exemplars, repartits per Navarra, Castella i Lleó, País Basc i La Rioja. Per recuperar la seva població, WWF Espanya considera que cal dedicar un pressupost d'un milió d'euros anuals, a més d'incrementar el control del visó americà, ha explicat a Efe el responsable del Programa d'Espècies, Luis Suárez.