La Fundació José Entrecanales Ibarra en Premis Internacionals d´Enginyeria Civil i Cooperació al Desenvolupament ha guardonat en la categoria de Cooperació un projecte d´Ayuda en Acción que, mitjançant la construcció d´una xarxa de captació i emmagatzematge, assegurarà el subministrament d´aigua a més de 2.000 habitants de comunitats aïllades dels Andes bolivians.

El projecte, denominat Construcció participativa de preses, estanys de ferrociment i llacunes artificials, amb estratègies de gestió d´aigua per a reg adequades al canvi climàtic en comunitats rurals andines del municipi d´Azurduy, Bolívia, consisteix a crear una xarxa de captació i emmagatzematge d´aigua mitjançant la construcció d´una presa, 15 llacunes artificials i 30 tancs de ferrociment, que beneficiaran els habitants de la regió d´Azurduy, una zona de Bolívia on l´escassetat d´aigua generava inseguretat alimentària i desnutrició crònica.

La Fundació José Entrecanales Ibarra, amb la concessió del premi a Cooperació al Desenvolupament, ha fet possible que Ayuda en Acción dugui a terme aquest projecte, finançant amb 300.000 euros.

El projecte integra diversos sistemes d´emmagatzematge i captació d´aigua, que optimitzen l´aprofitament de l´orografia i règim hídric de la regió. Així s´està construint una presa d´arc amb un potencial d´emmagatzematge de 70.000.000 de litres d´aigua, que permetrà regar 220 hectàrees de cultiu. A més, s´han construït 30 tancs de ferrociment situats al costat de cases amb petits horts familiars, que captaran aigua de fonts naturals, emmagatzemant-la per al reg de fins a mitja hectàrea per tanc. Les 30 llacunes artificials (llacunes creades entre dos turons propers, on s´estanquen les aigües d´una llera intermitent) permeten també captar i emmagatzemar fins a 2.500 metres cúbics completant diversificant la captació d´aigua de diverses fonts.

Bolívia està afligida per la pitjor sequera de la seva història, que està afectant milers de famílies camperoles que veuen compromesa la seva subsistència per la impossibilitat de dur a terme els seus cultius tradicionals per l´escassetat d´irregularitat de les precipitacions.

La regió d´Azurduy, a Bolívia, té un règim de pluges marcat per dues estacions, una d´elles més humida (que abans durava 5 mesos i actualment a penes dura tres mesos molt irregulars), i una altra en què pràcticament no hi ha precipitacions, situació que s´ha agreujat pel Canvi Climàtic que fa més extrems dels 8 mesos de sequera anual i dificulta -si no hi ha infraestructures d´emmagatzematge dels recursos hídrics- el cultiu d´hortalisses tant per a consum propi com per a comerç minorista local.

Aquest projecte, ha comptat amb l´ONG Proagro com a soci local i ha implicat els mateixos habitants de la comunitat d´Azurduy en la construcció de la presa, assegurant el seu compromís amb la iniciativa i proporcionant-los formació per al seu manteniment i reparació, que asseguren la viabilitat de les infraestructures en el llarg termini.

El Premi de Cooperació al Desenvolupament de la Fundació José Entrecanales Ibarra té com a objectiu subratllar el costat més humà de l´enginyeria i difondre el paper que aquesta juga en el progrés social. Tal com mostra la fotografia annexa, sa Majestat el rei Felip VI va lliurar aquests prestigiosos guardons, en els quals la Fundació també va reconèixer l´enginyer japonès Takahashi en la categoria d´Enginyeria Civil, per la seva tasca en la investigació sobre Tsunamis i prevenció de desastres costaners.

Amb vista a la concessió del premi, al qual pot optar qualsevol projecte d´enginyeria presentat per una organització sense ànim de lucre, es valora que la intervenció resolgui necessitats concretes d´una població i ofereixi certes garanties de funcionament autònom, continuat i relativament independent de condicionants externs que comprometin la seva posterior utilitat, manteniment i explotació. Totes les candidatures són avaluades per un Jurat nomenat pel Patronat de la Fundació integrat per ­prestigiosos enginyers, personalitats del món de la docència i de l´àmbit institucional, empresarial i polític.

Aquesta actuació ha estat qualificada com «un èxit» per part de Marta Marañón responsable d´Ajuda en Acció, que ha destacat la interactuació de tots els agents ­implicats en el pla i que han aconseguit portar-lo a bon port. Per la seva banda, tant l´ONG local Proagro, que ha actuat com a col·laboradora sobre el terreny, com els beneficiaris de la zona, subratllen que aquesta inversió en infraestructures serviran per garantir l´alimentació i el futur per a les comunitats indígenes que fins ara generaven greus problemes d´inanició.