La majoria de les activitats humanes generen aigües residuals, i més del 80% d´aquestes s'alliberen en el medi ambient sense tractament. Així es desprèn d´un estudi realitzat per l´Organització de les Nacions Unides, entitat que ha destinat el Dia Mundial de l´Aigua, que se celebra avui arreu del món, a remarcar la importància de reutilitzar les aigües residuals. Limitar l'alliberament a la natura d'aigües residuals sense tractar no només salva vides i millora la salut dels ecosistemes, sinó que, a més, pot contribuir a fomentar el creixement sostenible.

Des de 1993, les Nacions Unides han designat el 22 de març com el Dia Mundial de l´Aigua per fer pedagogia al voltant de la importància i els afectes que incideixen directament en la qualitat, la disponibilitat o l´escassetat de l´aigua. El lema d´enguany són les aigües residuals i la província de Girona s´hi ha bolcat de ple.

L´Ajuntament de Girona s´ha bolcat de ple amb la celebració del Dia Mundial de l´Aigua organitzant tot un seguit d´activitats obertes a tots els públics que giren entorn d´aquest recurs natural. L´objectiu d´aquestes activitats, organitzades amb la col·laboració d´Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter i Trargisa, és conscienciar la ciutadania sobre la importància que l´aigua té tant per al medi natural com per a la nostra societat.

El primer acte es va dur a terme ahir amb la xerrada Llúdrigues, balques i blauets: L´evolució de l´estat del medi natural als rius de la ciutat de Girona, a càrrec de l´ambientòleg i gerent del Consorci del Ter, Ponç Feliu.

Avui el Centre Cultural La Mercè acollirà la XXIII Diada de Cooperació Solidària, que enguany tractarà sobre L´aigua, font de vida, un recurs escàs i necessari. A l´acte hi participarà l´alumnat dels centres educatius de Girona que, des de l´inici del curs escolar, ha reflexionat sobre l´ús de l´aigua. Així la trobada matinal d´avui serà una posada en comú de les conclusions a les quals han arribat els alumnes de les diferents escoles participants, i acabarà amb una xocolatada com a celebració final.

La programació gironina inclou tres visites guiades. Una al dipòsit d´emmagatzematge principal d´aigua de Palau, que es farà demà a les 17.30; una a la planta potabilitzadora de Montfullà, que es farà aquest dissabte a les 10h, i una a la depuradora de Girona, que tindrà lloc l´1 d´abril a les 10.30h.

A més, durant aquestes dates l´entrada de l´Ajuntament de Girona acull l´exposició Estima l´aigua: cada gota compta, cedida per l´Agència Catalana de l´Aigua i que recull una sèrie de consells d´estalvi d´aigua en l´àmbit domèstic familiar amb l´objectiu d´aconseguir una bona gestió de l´ús de l´aigua a les llars.

A la mateixa ciutat de Girona, l'Institut Català de Recerca de l'Aigua organitza avui, per segon any consecutiu, la Jornada de portes obertes 2017 del centre coincidint amb el dia mundial de l´aigua. La jornada està pensada per grups d'estudiants de Batxillerat i Cicle Formatiu de Grau Superior, relacionats amb la Química, Biologia, Medi Ambient i Tecnologia.

La depuradora del municipi de Puigcerdà també obrirà avui les seves portes en motiu del dia mundial de l´aigua. El Consell Comarcal de la Cerdanya proposa una visita guiada per aquestes instal·lacions per tal d'entendre el processos que es porten a terme en una depuradora i quina és la seva funció per mantenir la qualitat de l'aigua.