En el cas d´Espanya, el país compta amb una important infraestructura de sanejament integrada per xarxes, estacions depuradores i sistemes avançats per a la reutilització de les aigües residuals. No obstant això, l´obsolescència, la manca de manteniment, i la falta i/o excés de la capacitat de depuració instal·lada són factors que poden comprometre la viabilitat del servei en el futur.

La depuració i la reutilització de l´aigua -en la qual Espanya ostenta el lideratge europeu, tot i que només es reutilitza el 9% del cabal depurat- representen un repte per tancar el cicle de l´aigua dins de la gestió integral, de la sostenibilitat ambiental i de l´eficiència en l´ús d´aquest recurs. Les oportunitats d´explotar les aigües residuals com a recurs són enormes. Les aigües residuals gestionades de forma segura són una font sostenible d´aigua, energia, nutrients i altres materials recuperables.

Investigació i Desenvolupament,

claus per a noves solucions

Dins dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) - aprovats per 193 líders mundials en el si de les Nacions Unides el 2015 per posar fi a la pobresa, protegir el planeta i garantir que totes les persones gaudeixin de pau i prosperitat- es troba la millora de la qualitat de l´aigua per al 2030 «reduint la contaminació, eliminant l´abocament i minimitzant l´emissió de productes químics i materials perillosos, reduint a la meitat el percentatge d´aigües residuals sense tractar i augmentant considerablement el reciclatge i la reutilització sense riscos en àmbit mundial».

La tasca d´I+D que pot desenvolupar una empresa experta en la gestió d´un servei d´aigua per assolir aquests objectius és fonamental. Aqualia gestiona unes 445 depuradores en diferents punts de la geografia, de diversa grandària i característiques. La investigació en temes de depuració és clau per a Aqualia. Actualment, a més d´optimitzar el funcionament de les plantes que gestiona, està desenvolupant nombrosos programes d´investigació per al màxim aprofitament de les aigües residuals.

El desenvolupament de noves tecnologies està permetent, d´una manera eficient i sostenible, convertir el procés de tractament en una eina per a la reutilització, l´aprofitament de substàncies, subproductes i residus, i la valorització energètica dels residus generats.

El resultat de la depuració compta amb un alt benefici mediambiental. Els llots resultants del procés contenen una matèria orgànica de gran valor, que pot ser utilitzada com a fertilitzant agrícola. En altres casos, l´aigua depurada és posteriorment tractada per a la seva reutilització, la qual cosa és de gran rellevància en algunes àrees, com en el reg de parcs i jardins o camps de golf amb l´aigua reutilitzada, evitant el seu reg amb un altre tipus d´aigua.

La depuradora com a «fàbrica»

de bioenergia

Aqualia està embarcada en diversos projectes molt innovadors, alguns pioners en el seu camp. ALL-GAS és un projecte de depuració sostenible, emmarcat en el 7è Programa Marc de la Unió Europea (FP7). Busca transformar els efluents de les estacions depuradores d´aigua residual en biomassa i la transformació d´aquesta biomassa en biogàs, amb una qualitat suficient per al seu ús en automoció. En aquesta mateixa línia se situa el projecte SMART Green Gas, l´objectiu del qual és obtenir biocombustible renovable i d´origen 100% espanyol per a cotxes de gas natural comprimit a partir de les aigües residuals que arriben a la depuradora procedents de les llars.

Projecte conjunt a Jerez

amb la companyia SEAT

El projecte s´està desenvolupant a Jerez de la Frontera en col·laboració amb la compa­nyia SEAT, que ja ha provat el biocombustible resultant, provant que es redueix en un 80% les emissions de CO2.

Però no només a Espanya. Aqualia desenvolupa importants projectes de depuració a tot el món. Un d´ells és el de l´Estació de Tractament d´Aigües Residuals de New Cairo, a Egipte, amb una capacitat per tractar un cabal mitjà diari de 250.000 m3 / dia i prestar servei a més d´un milió d´habitants.

La iniciativa ha rebut diversos guardons i és un exemple de depuració sostenible, ja que gràcies a l´EDAR s´ha produït un augment en la disponibilitat d´aigua potable (i s´ha reduït l´impacte mediambiental de l´abocament d´aigües residuals al riu Nil.

El contracte del New Cairo ha estat el primer contracte adjudicat en aquest país per a un projecte de col·laboració publicoprivada (PPP) i s´ha presentat com a cas d´èxit dins el projecte PPP ForCities, una iniciativa que acull a Espanya l´Escola de Negocis IESE, en associació amb Nacions Unides a través de la seva Comissió Regional UNECE.

Aqualia lidera en aquest projecte l´àrea d´Aigua aportant la seva experiència en els diversos grups de treball i activitats.