Objectiu: rebaixar la tensió i evitar nous episodis violents. Ja hi ha un mort, un empresonat i un clan sencer fugit, no és qüestió que la situació es compliqui més. Aquesta és la prioritat màxima dels cossos de seguretat respecte a l'afer del tiroteig mortal al cementiri de Figueres el dia de Tots Sants. D'ençà aleshores, s'ha reforçat la vigilància a Figueres, Girona, Sils, Vidreres i altres nuclis on bona part del clan Fernández Cortés ha fet estada temporal en la seva fugida. A cada punt on se'ls detectava s'incrementava el patrullatge per evitar incidents i represàlies. Els cossos policials també s'estan coordinant en l'àmbit transfronterer tenint en compte que la família de la víctima era francesa i que allà es farà l'enterrament. En una junta de seguretat extraordinària celebrada ahir a Figueres es va acordar mantenir sine die els dispositius especials a tota la comarca. La previsió és que hi hagi nou dies de "treva" pel dol de la llei gitana però es tem que es reprengui la venjança.

A Sils van ocupar una casa de la urbanització de Vallcanera Parc, on hi van passar dues nits. Ahir el matí, la van abandonar i es dóna el cas que la propietària de l'immoble s'hi va dirigir el mateix matí després de saber que li havien ocupat. La sorpresa de la dona però va ser important perquè es va trobar la casa ben oberta però sense ningú a dins. Davant d'això, va parlar amb la policia local de Sils i van decidir tancar totes les obertures i portes perquè no hi tornessin a entrar. La història, però, no es va acabar aquí, sinó que al migdia quan la propietària encara estava feinejant per la casa, va veure com una furgoneta s'aturava davant l'immoble amb membres d'ètnia gitana. Aquests es van dirigir a la dona i li van explicar que anaven a buscar uns matalassos i objectes que s'hi havien deixat. I finalment, van demanar disculpes a la dona per haver ocupat la casa aquelles dues nits i van marxar.

A Vidreres, la presència dels vigilants municipals hauria provocat que finalment no s'hi instal·lés cap de les famílies que durant el dia de dimarts van estar voltant per la zona de la urbanització de la Goba cercant un lloc on aixoplugar-se. Una altra àrea de les comarques de Girona on s'ha incrementat la vigilància policial és al barri de Font de la Pólvora de Girona, on també viuen famílies d'ètnia gitana. Des que es va produir el tiroteig mortal de Tots Sants a Figueres l'anada i vinguda de policies és constant al barri ja que membres o gent propera al clan del mort han estat buscant familiars de l'altre per venjar-se.

D'altra banda, tots els cossos policials han començat a compartir informació, un aspecte essencial en casos d'aquesta envergadura, i fins i tot la Gendarmerie n'està al corrent. No debades, els familiars de la víctima procedeixen de Possan, a França, on van tornar-se a desplaçar per enterrar Santiago Gabarre Sarrilh, l'home abatut a trets per Juan Fernández Cortés davant del cementiri.

Això és precisament un dels punts dels quals es va informar a la junta de seguretat on van participar representants de quatre forces de seguretat així com de diverses administracions. La trobada va servir per analitzar els dies posteriors al crim així com els dispositius especials establerts, que es consideren suficients en nombre d'agents desplegats i, de moment, no s'incrementaran. La decisió va ser mantenir-los sense data. La previsió és que hi hagi uns dies de dol que tornin la calma a la zona però no es descarta que després es reprenguin les accions com tampoc que hi hagi més implicacions.