Els productes km 0 per aturar el foc

El Consell intentarà que es consumeixi producció local perquè es generin nous conreus que ajuden a evitar incendis

23.07.2014 | 00:00
Un dels olivars recuperats després de l´incendi del juliol de 2012.
Un dels olivars recuperats després de l´incendi del juliol de 2012.

Promoure el consum de productes km 0 és el projecte que perdurarà de la campanya #Focempordà iniciada pel Consell Comarcal de l'Alt Empordà després de l'incendi del 22 de juliol d'ara fa dos anys que va cremar més de deu mil hectàrees. L'objectiu és que això suposi que es recuperin conreus i usos tradicionals perquè "els focs de l'Empordà han servit perquè la gent entengui que una bona gestió del territori és costa de tots i que un petit gest com és comprar productes de proximitat hi ajuda", ha apuntat la cap tècnic de l'àrea de medi ambient del Consell Comarcal, Helena Valent, que treballarà per la promoció des d'una web creada.
La segona de les jornades organitzades al Consell Comarcal de l'Alt Empordà per commemorar el segon aniversari del gran incendi de l'Empordà del juliol de 2012, es va centrar ahir, per una banda en fer una valoració de les campanyes que es van impulsar per canalitzar el voluntariat i les aportacions econòmiques de la ciutadania, i de l'altre, per estudiar fórmules per donar continuïtat a aquesta solidaritat com ara la promoció dels productes de proximitat com una forma de prevenció.
El tècnic forestal, Xavier Laporta, va destacar que l'objectiu passa per recuperar "els usos tradicionals abandonats", és a dir, fer el mateix que es feia 50 anys enrere "quan l'autoprotecció era una cosa sagrada". "Més que diners, cal un canvi social per evitar grans incendis com el de fa dos anys", i va afegir que el "més viable" de fer-ho "és recuperant els usos començant amb persones que viuen al territori i que tenen ganes de fer-ho". És aquí on la promoció dels productes de proximitat ha de jugar un paper important en el futur. Helena Valent va recordar que "l'economia i el medi ambient van de la mà" i que per recuperar conreus i usos tradicionals "cal incentivar" a la gent que ho vol fer perquè s'hi puguin guanyar la vida.
El web que el Consell Comarcal va posar en marxa el passat mes de maig, el que pretén és informar el consumidor per tal que entengui els beneficis que comporta apostar pels productes locals i ajudar que en creixi el consum.

Un portal per als productors
El web, que s'emmarca en el pla estratègic de foment del producte ecològic i de proximitat que va sorgir d'una de les taules participatives de la campanya #FocEmpordà, vol aglutinar totes les iniciatives tant de consumidors, com d'elaboradors i productors per impulsar aquest consum. "Hem de menjar productes de casa per ajudar el territori i la gent que hi viu", va afirmar Helena Valent, que espera poder "consolidar i fer seguiment del web" per tal que sigui una eina útil i viva.

L'Alt Empordà

El pantà de Darnius toca fons

Les reserves estan per sota de la mitjana de l'última dècada però el consum domèstic està garantit...

Agredeixen una patrulla dels Mossos durant una baralla familiar al barri del Bon Pastor de Figueres

Agredeixen una patrulla dels Mossos durant una baralla familiar al barri del Bon Pastor de Figueres

L'instigador de la trifulga, un vell conegut de la policia, va aconseguir fugir

Tirotejat per cridar «Al·là és gran»

Tirotejat per cridar «Al·là és gran»

Guàrdia Civil i Mossos fereixen a l'AP-7 a la Jonquera un home marroquí que es va negar a ser...

Tres mesos amb reforç policial a la frontera

Aquest divendres es van complir tres mesos dels atemptats de Barcelona i Cambrils, que es van...

L´Escala engega l´obra a l´avinguda Montgó, que comportarà canvis en la circulació

L´Escala engega l´obra a l´avinguda Montgó, que comportarà canvis en la circulació

?L'Ajuntament té previst començar demà els treballs que se centraran en el tram des de la cruïlla...

Castelló rep 350.000 euros de l´impost turístic per enjardinar el passeig

Castelló rep 350.000 euros de l´impost turístic per enjardinar el passeig

La Generalitat subvenciona el projecte Paisatgístic de millora de la zona marítima d'Empuriava

Enllaços recomanats: Premis cinema