Desestacionalització és un terme que es pot aplicar amb la situació viscuda pel que fa als incendis forestals que s'han produït enguany a les comarques de Girona. Els dos únics focs destacats que hi ha hagut fins a dia d'avui s'han registrat fora de la temporada d'estiu, cosa poc habitual fa uns anys enrere.

El d'ahir de la zona de la cala Montjoi de Roses va cremar prop de 50 hectàrees sobretot de matolls i en ple mes d'octubre. Un mes que de moment es caracteritza per tenir unes temperatures molt altes. I després d'un estiu atípic, amb poc vent, pluja, temperat i per tant, sense altes temperatures que hagin afavorit les condicions per declarar-se un incendi forestal.

El de Montjoi però, no és l'únic incendi forestal que s'ha detectat a la província enguany fora de temporada d'estiu, sinó que el mes de març se'n va produir un altre que va declarar-se a Vall-llobrega i que va arribar a cremar fins a 359 hectàrees de diferents municipis del Baix Empordà. En aquesta ocasió, com sembla que ha estat la causa de l'incendi forestal d'ahir, una crema controlada mal apagada va ser l'origen de les flames.

La situació però també es va repetir fa un any enrere, el novembre de l'any passat, hi va haver un altre foc forestal també a la mateixa comarca, a Vilopriu i aquest va afectar unes 500 hectàrees.

La situació atípica d'aquest any i la de finals de l'any passat mostra com s'està produint una desestacionalització dels incendis forestals no només a Girona sinó en conjunt de Catalunya, ja que hi va haver grans focs a Pont d'Armentera i el Perelló durant la primavera.

I és que si se sumen les hectàrees cremades a la província de Girona durant aquest estiu es pot veure molt clar: hi ha hagut 25 incendis forestals i en total s'han cremat fins a 2,11 hectàrees, segons dades que va aportar Interior en tancar aquesta darrera campanya forestal que va des del 15 de juny al 15 de setembre.

Pocs focs durant l'estiu

La comarca més castigada durant aquest estiu -des de mitjans de juny fins a 15 de setembre que és quan acaba la campanya- ha estat la del Baix Empordà, on s'han cremat 1,26 hectàrees en set incendis forestals. El mateix nombre de focs forestals que es van produir a l'Alt Empordà, en canvi, van deixar 0,26 hectàrees cremades.

Les dades de fet parlen per sí soles. Si es va enrere en el temps es pot veure com la situació dels incendis forestals està canviant any rere any.

L'estiu passat també va haver-hi pocs focs i els més destacats van ser un de 2 hectàrees que va cremar a la zona de les Ferreres, a Fogars de la Selva el 9 d'agost i abans, el 30 de juny, se'n va produir un altre que va afectar 1,8 hectàrees de Portlligat. El 2012 en canvi, sí que va ser un any de forts incendis i és que només a la comarca de l'Alt Empordà un foc de finals de mes de juliol va arrasar més de 13.000 hectàrees.

Davant la desestacionalització dels incendis forestals, des d'Interior s'assegura com ho van fer el dia del balanç de la campanya que la campanya forestal "continua" a causa d'això però asseguren que cal tenir en compte que hi ha el canvi climàtic i també que es viuen una cinquena generació d'incendis que comporten aquests canvis en el risc de patir-los i que això marca l'estratègia del cos.