Tres joves francesos tornaven cap al seu país amb cotxe quan tot d'una es van trobar amb un control al peatge de l'AP-7 a la Jonquera. Els agents van identificar els joves però aquests es van mostrar molt nerviosos quan se'ls va voler començar a escorcollar el vehicle.

Els tres nois van començar a interposar-se als policies i intentar que no veiessin que portaven dins del cotxe una escopeta, 59 cartutxos i un arc amb dues fletxes. Els joves, tots ells de 22 anys, van quedar detinguts perquè no compten amb llicència d'armes ni a Espanya ni a França. Els tres arrestats van passar a disposició del Jutjat d'Instrucció número 5 de Figueres en funcions de guàrdia, que va decretar la seva llibertat provisional.

Els fets es van produir el dia de Tots Sants, l'1 de novembre, quan agents de la Policia Nacional de la comissaria de la Jonquera es trobaven fent un control al peatge de la sortida número 1 de l'autopista AP-7 en sentit França. En aquell moment, van fer aturar un vehicle amb matrícula francesa.

Els tres ocupants es van mostrar molts nerviosos i van fer diverses maniobres de distracció per evitar que se'ls pogués registrar el vehicle. Però els policies en començar a escorcollar-lo van trobar al seient del darrere una escopeta muntada , a punt per disparar i en un lloc de fàcil accés per l'ocupant del darrere. Dins del maleter també van trobar un arc amb dues fletxes i 59 cartutxos del calibre de l'escopeta. Cap dels tres nois tenia llicència d'armes i van quedar arrestats per un delicte de tinença il·lícita d'arma de foc.