El projecte de l'empresa Seabird Exploration per buscar petroli i gas al fons del mar, fins a tan sols tretze quilòmetres del Cap de Creus, s'ha reactivat. N'ha autoritzat la reobertura el mateix Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Medi Marí, que el gener de 2014 el va arxivar per raons burocràtiques, però ho ha fet sense exigir un estudi d'impacte ambiental nou i substituint la informació pública per un procés de consulta limitat a les administracions i les entitats interessades.

Entre aquestes últimes hi ha les organitzacions ecologistes que el març de 2013 ja van al·legar contra les prospeccions submarines i que, ara, s'hi tornen a oposar. Entre els seus arguments s'hi manté l'afirmació que l'estudi d'impacte ambiental presentat per Seabird Exploration és "obsolet" i té molts "defectes, incorreccions, omissions i interpretacions esbiaixades", motiu pel qual les entitats en reclamen un de nou. De la mateixa manera, reiteren que la recerca de bosses de petroli i de gas perjudicarà tant la fauna i la flora de la zona -posant èmfasi que es tracta d'un corredor migratori de cetacis-, com l'activitat econòmica dels pescadors.

Però, les seves al·legacions també s'amplien amb una forta crítica a la manera com l'Estat ha autoritzat la reobertura del procés, perquè -segons denuncien- "permet saltar-se el tràmit d'informació pública del projecte i de l'Estudi d'Impacte Ambiental".

Al·legacions presentades

Aquestes entitats ecologistes s'agrupen en la Plataforma Aturem les prospeccions a la costa catalana, entre les quals hi ha l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG), la Iaeden-Salvem l'Empordà, el Projecte Ninam -una plataforma dedicada a l'estudi dels cetacis amb seu a Roses- i Ecologistes en Acció. Ahir, el portaveu de l'ANG, Enric Cortiñas, va explicar que "des de la plataforma reclamem que es faci la tramitació sencera i no escurçada" i que no es donin per vàlids els informes ambientals existents.

Després que el Ministeri els hagi notificat que la sol·licitud de Seabird Exploration s'ha reactivat, la Plataforma aturem les prospeccions a la costa catalana ha tornat a presentar les mateixes al·legacions que el 2013, "perquè -va assegurar Cortiñas- els informes tenen les mateixes mancances" i consideren que "com que és tramitació nova s'hauria d'haver començat de nou".

A banda de les qüestions formals, el representant de l'Associació de Naturalistes de Girona va insistir que "aquest tipus de prospeccions a la recerca d'hidrocarburs no calen", sinó que l'aposta adequada passa per les energies netes i renovables i l'eficiència energètica.

La plataforma -que integra 19 entitats catalanes- ha presentat les seves al·legacions a la Subdirecció General d'Hidrocarburs del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, amb les quals pretenen aturar el projecte "Campanya sísmica en àrees lliures del Golf de Lleó, enfront de les costes de Catalunya i Balears". Aquesta iniciativa promoguda per l'empresa Seabird Exploration afecta una extensió de 37.000 quilòmetres quadrats, que s'acosten fins a 30 quilòmetres al nord de Menorca i fins a només 13 del Cap de Creus, a l'Alt Empordà.

Segon assalt

Després d'una primera etapa que es va allargar entre 2011, quan Seabird va presentar la seva petició a l'Estat, i el 28 de gener de 2014, quan el Ministeri de Medi Ambient la va arxivar perquè l'empresa no va entregar tota la documentació en els terminis legals, ara els opositors al projecte afronten un segon asssalt. De fet, aquest va tardar menys de dos mesos a posar-se en marxa, ja que el 3 d'abril de 2014 la companyia interessada a buscar petroli va plantejar la possibilitat de reiniciar l'avaluació d'impacte ambiental. Segons dades facilitades per la Plataforma aturem les prospeccions a la costa catalana, el 15 de setembre passat la Subdirecció General d'Avaluació Ambiental va acceptar com a vàlids els tràmits que l'empresa havia realitzat fins aquell moment -i que l'administració havia arxivat vuit mesos abans.

Aquest, però, no és l'únic projecte que persegueix hidrocarburs al fons de la Mediterrània: Repsol ja en busca davant la costa de Tarragona i l'empresa Cairn Energy té la concessió del Consell de Ministres per treballar al Golf de València, a més d'estar interessada en aconseguir una reserva en un sector que coincideix, en part, amb el de Seabird Exploration.

En consideració de la plataforma d'organitzacions ecologistes, "és improcedent autoritzar aquest tipus d'estudis i exigeix l'aturada de tots els projectes de recerca de petroli i gas al mar, a Catalunya i a l'Estat".