Les negociacions avancen i dilluns vinent es podria tancar un principi d'acord per un pacte de Govern estable entre CiU i el PSC de Figueres. Amdues formacions es van reunir ahir durant pràcticament dues hores, durant les quals van abordar la possible distribució de competències i recursos. En aquest sentit, l'alcaldessa en funcions i candidata de CiU, Marta Felip, va avançar que l'alcaldia la mantindria mentre que els socialistes podrien assumir la primera tinença d'alcaldia. Tant ella com Pere Casellas asseguren que hi ha «bones perspectives» i que «hi ha entesa en els temes prioritaris com són els serveis socials, la seguretat i els equipaments esportius».

El pacte sociovergent era una de les possibilitats que es plantejaven a la ciutat fins i tot abans que les urnes parlessin el passat 24 de maig. Ho era, sobretot, perquè el PSC va avançar que la seva voluntat era entrar a governar i perquè CiU també va dir que buscaria acords àmplis també en el cas d'aconseguir una majoria absoluta. Els resultats, però, van trencar aquesta segona possibilitat i, després que pràcticament tots els partits anunciessin públicament que no volien governar amb els convergents, els socialistes es van convertir en els únics disposats a parlar-ho. La primera trobada es va produir dilluns passat i tots dos caps de llista van assegurar que les coses anaven per bon camí.

Segons Felip, en aquesta reunió es van «confrontar els programes electorals i es van marcar els eixos prioritaris». Ahir, en una nova jornada de negociacions, Felip i Casellas van abordar altres aspectes claus en un pacte de govern estable com són la distribució de competències. En aquest sentit, Felip va concretar que l'acord preveuria una alcaldia de tot el mandat per CiU mentre que els PSC podria assumir la tinença d'alcaldia com, de fet, Casellas ja va fer amb el pacte de Govern de 2007, amb Santi Vila.

Cap dels dos ha volgut avançar quines altres regidories estarien en joc en aquestes negociacions però tenint en compte que el número dos dels socialistes és l'historiador Alfons Martínez i el tres l'exàrbitre internacional de primera divisió, César Barrenechea, sembla evident que Casellas batallarà per les àrees de Cultura i Esports. Aquests serrells podrien acabar de concretar-se dilluns en el que en principi hauria de ser l'última reunió de la que ja en podria sortir un principi d'acord en ferm. «Durant aquestes dies ens hem emplaçat a abordar-ho amb els nostres respectius partits», diu Felip.

Casellas, per la seva banda, manté que hi ha bones perspectives però que «no tot ha quedat resolt» i que, en tot cas, encara que dilluns es tanqués un primer acord, «haurà de ser l'assemblea del partit la que ho ratifiqui». El socialista insisteix que hi ha bona entesa però diu que vol ser «prudent».