Un pacte entre ERC-AM, el PSC i Alternativa per Llançà (APL) treurà de l'alcaldia Pere Vila, batlle del municipi des de 2003, actual president de la Federació de Girona de CDC i diputat al Parlament de Catalunya. Els tres grups sumen majoria absoluta (ERC en té tres, el PSC 2 i APL, un) i s'havien presentat com a alternativa al govern actual. L'acord preveu que el cap de llista d'Esquerra, Guillem Cusí, es converteixi en alcalde durant els propers quatre anys, que la primera tinença d'alcaldia sigui per als socialistes i que el regidor d'APL, Claudio Grande, assumeixi la tercera. Pel que fa a la resta de cartipàs encara no s'ha acabat de concretar però Cusí ja ha avançat que preveuen canvis i que el seu objectiu és fer un canvi a la política municipal. CiU va ser la llista més votada amb cinc regidors.

Aquests comicis han portat canvis a molts ajuntaments i el de Llançà no n'ha estat una excepció. CiU va perdre la nit del 24-M la majoria absoluta que havia ostentat des del 1987 i amb la qual Pere Vila havia governat des del 2003, quan es va convertir en alcalde per primera vegada. Els tres grups que ara formaran govern, si no hi ha sorpreses de darrera hora, es presentaven com a alternativa i asseguren que comparteixen molts punts del programa, per la qual cosa "no ens serà difícil governar junts".

El desenllaç de l'acord no es va donar a conèixer fins ahir tot i que fa dies que s'estan intensificant els contactes. De fet, tots els grups s'han reunit amb CiU i, segons sembla, hi ha hagut intents clars per part de Vila per a poder assolir un pacte o bé perquè se li permetés governar en minoria. Vila, un dels homes forts de CiU a la zona, havia demanat públicament que es repectés la llista més votada i reclamava al PSC que fés el mateix a tot el territori gironí o que fés reflexionar als grups locals, en una clara al·lusió a la pròpia situació del seu municipi.

Malgrat això, les tres formacions han assegurat que no ha estat possible tancar un acord amb la federació nacionalista i s'ha unit per apartar-lo. "És un canvi de dinàmica total on volem incloure el que creiem que mancava com la transparència, la participació, el consens i inversió coherent en funció de les necessitats", va assegurar ahir Cusí. "Hi ha hagut converses amb tothom per deferència però si respectàvem que CiU governés en minoria haguéssim faltat a la nostra paraula i si hi haguéssim pactat també. Amb la resta de formacions és fàcil entendre'ns prquè els punts programàtics són pràcticament idèntics", va afirmar el cap del llista del PSC, Francesc Guisset. Grande, per la seva banda, va dir que "hem fet un pacte seriós pels propers quatre anys".

A Palau-saverdera un altre pacte també desbancarà avui a l'històric alcalde, Narcís Deusedas. Gent de Palau i Alternativa per tothom convertirà a la cap de llista de la primera formació, Isabel Cortada, en alcaldessa. A Vilajuïga, en canvi, un pacte treurà també l'alcaldia a la llista més votada, encapçalada per Assamblea per Vilajuïga (APV), amb Francesc Llorente. ERC (3 regidors) i JuntsxVilajuïga han arribat a un acord que farà alcaldessa a Joana Cobo (ERC) i primer tinent d'alcalde a Joan Aguilar (Junts). Llorente havia ofert un govern d'unitat.