El Castell de Sant Ferran de Figueres disposa d'una nova eina per a la seva difusió, una guia didàctica que se suma a les escasses publicacions sobre la fortificació i que és pionera perquè és la primera del país en centrar-se en l'arquitectura defensiva dels castells o fortificacions abaluartades. El text va acompanyat d'il·lustracions per convertir-se en una eina de fàcil lectura. Es posarà el material en paper i digitalitzat a l'abast de tothom, però sobretot de les escoles. S'incorporarà material didàctic per treballar a les aules.

El president del Consorci del Castell de Sant Ferran, el tinent general de l'exèrcit retirat, Carlos Díaz Capmany, va elaborar el 1982 la primera publicació sobre la fortificació, El castell de Sant Ferran de Figueres: la seva història. Ahir destacava que llavors gairebé no s'havia escrit res i gairebé ningú hi estava interessat. Avui s'intenta valorar la fortalesa i donar-la a conèixer. I en aquest camí considera que és important que els més petits sàpiguin què tenen al seu voltant.

La recerca s'ha portat a terme a través d'un projecte sobre arqueologia del conflicte del Ministeri d'Economia i Competitivitat i amb la participació de la Universitat de Barcelona. Francesc Xavier Hernàndez Cardona, del Departament de didàctica i Ciències Socials posava de manifest que el castell és vital per entendre l'arqueologia de les fortificacions abaluartades, un castell obra de l'en?ginyer Juan Martín Cermeño. La guia servirà de prova amb un material amb una iconografia que serveix per mostrar la història. Està adreçada al professorat i a tothom que vulgui conèixer el castell. Hi ha la guia en paper però estarà disponible a la xarxa. A la guia es mostra com els canvis a les armes, per exemple, obligaven a canviar l'arquitectura per defensar-se.