L´Ajuntament de la Jonquera va atendre ahir una vintena de veïns en una trobada generada per la preocupació de col·lectius i veïns davant els aldarulls i actes incívics a diferents punts de la població, sobretot al carrer Major. Prostitutes, proxenetes, i transeünts poc respectuosos ocasionen molèsties des de fa temps. L´alcaldessa, Sònia Martínez, espera convocar una nova trobada però apunta com a solucions properes les càmeres de seguretat projectades al centre i al Pertús i la represa del servei de Policia Local les 24 hores a partir de gener.

Martínez ha explicat que «el fet que hi hagi noies que es dediquen a la prostitució que visquin al mig de poble, que es vegin saraus amb proxenetes, col.lectius que no respecten les normes» amb la música alta i altres problemes com el pas de persones que dormen als bancs, que beuen al carrer, entre d´altres, generen una sensació d´inseguretat entre els veïns. A més, els ocasiona molèsties sobretot a l´estiu. El carrer Major on se situa l´Ajuntament,Can Laporta o el Museu de l´Exili és un dels punts conflictius.

Per això, després que en els darrers dies apareguessin a través de les xarxes moltes crítiques, de què també va fer ressó el mitjà digital infojonquera, una de les persones va convocar una trobada on finalment van acabar assistint una vintena de persones. Es va celebrar ahir al matí i, segons ha constatat, s´ha decidit «intentar entre tots buscar mesures per poder combatre o treballar en aquests temes que causen sensació d´inseguretat». Per Martínez, no hi ha un increment de fets delictius perquè les estadístiques demostren que han anat disminuint sinó que són altres tipus d´incidències que generen moltes molèsties. Els veïns es queixaven des de diferents plataformes de les baralles entre prostitutes i els proxenetes; de persones que venen droga al carrer; d´altres que fan «botellon», entre altres problemes.

«Aquest incivisme, els problemes de la prostitució als carrers, de la venda ambulant, del gran volum de població estrangera que tenim», es té en compte, diu l´alcadessa i s´han engegat iniciatives que pretenen reduir-les.

Durant la reunió, Martínez hauria explicat dues de les mesures més imminents que han d´ajudar a resoldre-ho. Les càmeres de seguretat considera que seran un dels elements dissuasius importants tant al carrer Major com al Pertús. En aquest moment està en tràmit la instal·lació de les primeres càmeres a la N-II i als accessos altres vies però una nova fase «en posarem al mig de la Jonquera i al barri del Pertús, i això creiem que dissuadirà de qualsevol molèstia». A més, va avançar que la Policia Local tornaria a patrullar les vint-i-quatre hores. L´Ajuntament havia limitat a l´horari diürn la presència d´agents després que el nombre de baixes impedís portar a terme tot el servei. Ara la voluntat es recuperar-lo a partir del mes de gener. A banda d´això, Martínez es va comprometre a convocar una reunió oberta a tothom per tractar aquest problema.