Cadaqués retornarà part dels rebuts d´IBI que va cobrar de més de 4.900 habitatges

El regidor d'Hisenda admet que es van aplicar dos increments a tots els veïns quan la llei només els en permet un

27.08.2015 | 07:24
El municipi compta amb un gran nombre d´habitatges · Rosana Vidal
El municipi compta amb un gran nombre d´habitatges · Rosana Vidal

L’Ajuntament de Cadaqués reconeixerà el dret a la devolució dels contribuents i els retornarà el que han pagat de més de l’IBI de 2014 arran d’un error pel qual es van aplicar dos increments dels valors. Segons va explicar el regidor d’Hisenda, Francesc Saló, l’anterior Govern de CiU va demanar a la Gerència del Cadastre l’aplicació dels coeficients d’actualització que implicaven un increment del 13% i, a la vegada, es va aplicar el 10 previst a llei Estatal de 2013. «Només es podia fer una cosa o l’altra però es va fer una doble aplicació», diu l’edil. Saló diu que el nou Govern d’ERC se’n va adonar poques setmanes després d’entrar a l’Ajuntament arran de la resolució d’un recurs de l’aparcament Saba a qui Xaloc donava la raó. L’Ajuntament diu que això afecta els 4.900 habitatges que hi ha al municipi i que la previsió és retornar-ho en els rebuts de 2016.

«No es podien fer les dues coses, tal i com li va confirmar Xaloc al recurrent, i com que l’Ajuntament va demanar l’aplicació del coeficient d’actualització de l’1 per 13 (13%) no era aplicable el 10%», explica el regidor. L’únic contribuent que es va adonar de l’error, però, va ser la concessionària del gran aparcament de l’entrada al municipi, Saba, qui ho va recórrer i van donar-li la raó. «La realitat és que tots hem pagat el que se’ns va girar al rebut. No estem parlant de quantitats molt grans (en alguns casos deuen rondar els 25 euros) però a Cadaqués hi ha uns 4.900 habitatges i, per tant, no és fàcil recalcular 4.900 quantitats», insisteix.

La sorpresa els va arribar poc després d’entrar al consistori. A finals de juliol es van reunir amb l’equip directiu de Xaloc i els van plantejar dues possibles solucions a la problemàtica: o bé s’entenien els rebuts com a ferms i consentits perquè la gent ja havia pagat i el termini per recórrer s’havia esgotat o bé «aprovàvem una resolució de rectificació d’errors prevista a la llei tributària fent una nova liquidació amb el tipus impositiu correcte».

«És a dir, no multiplicar per 1 per 13, aplicar-hi el 10% i deduir l’import ja satisfet reconeguent el dret de devolució dels constribuents. Vam optar per aquesta opció», explica Saló. La previsió és que aquest mes de setembre estigui tot preparat i s’anunciï quin serà el sistema per retornar els diners perquè «hi ha gent que ho té domiciliat però d’altres no i, en aquests casos, serà més complicat».

El retorn al rebut de 2016

De moment, ja han demanat a Xaloc que se’ls faci la proposta de reposició pels cobraments indeguts i la intenció és retornar-no la part que s’ha pagat de més amb els rebuts de 2016 perquè cal incloure-ho al pressupost. «Una opció és mostrar en les liquidacions de ­l’any vinent el que s’hauria de pagar i el descompte aplicat en concepte del que ara s’ha abonat de més», assegura l’edil.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Detenen un jove que va robar en una benzinera de Figueres i va agredir la treballadora

Per aconseguir els 260 euros que hi havia a la caixa, va agafar la dependenta pel braç i la va...

Troben un obús de la Guerra Civil al Port de la Selva

Troben un obús de la Guerra Civil al Port de la Selva

L'artefacte, de 75 centímetres, estava en una finca particular amagada sota terra

Salvem denuncia que la Diputació ha reprès l´obra de la rotonda als Aiguamolls

Salvem denuncia que la Diputació ha reprès l´obra de la rotonda als Aiguamolls

L'entitat lamenta que es porti a terme uns treballs en un espai on la normativa demana protegir

El presbiteri de l´església de Vilaritg de Cistella llueix nous frescos

El presbiteri de l´església de Vilaritg de Cistella llueix nous frescos

El pintor Ricard Ferrer ha donat vida a aquesta part de l'església pintant escenes relacionades...

Enxampats amb 22 quilos d´haixix submergits en el dipòsit de gasoil

Enxampats amb 22 quilos d´haixix submergits en el dipòsit de gasoil

La Policia Nacional deté dos traficants que el jutge ha enviat a presó provisonal

Els temporals aprimen l´arc de pedra natural de Portitxol

Els temporals aprimen l´arc de pedra natural de Portitxol

A causa de l'acció de l'aigua i del pas del temps, es va aprimant aquesta joia natural que es...

Enllaços recomanats: Premis cinema