La nova Plataforma Embarraca't Participatiu de Figueres s'ha creat per debatre el model actual d'aquesta emblemàtica celebració. La formació, que agrupa diferents entitats de la ciutat ha elaborat un manifest després de diverses trobades on proposa a l'Ajuntament que traslladi els actes en espais més cèntrics de la ciutat així com l'obertura d'un procés participatiu obert i coordinat per totes les entitats i el teixit associatiu.

La plataforma diu que tenint en compte la "dilatació" d'iniciatives com el "Procés Participatiu Embarraca't 2016" conduït per l'Ajuntament, les entitats "hem decidit organitzar-nos i recuperar el projecte inicial al 2009, en què es van unir moltes entitats en la ja anomenada Plataforma Embarraca't Participatiu (PEP). La nova entitat agrupa precisament associacions que "coincideixen en la necessitat de debatre què ha de ser, com s'ha d'articular i on s'ha d'emplaçar l'Embarraca't, repensant i impulsant un nou model molt més vinculat a la ciutat". Per això, demanen participació en l'organització no només pel que fa als estands, sinó també amb l'objectiu d'ampliar l'oferta lúdica, formativa i cultural de la celebració. També reclamen un canvi d'emplaçament per apropar-lo a la ciutat en espais com podrien ser el parc de les Aigües o la plaça Catalunya.

A banda d'això, proposen utilitzar espais i places del centre com la Joan Tutau, el Convent dels Caputxins, la plaça de l'Ajuntament o la de les Patates per a actes de diferent format. Finalment, demanen decidir conjuntament el plantejament i calendarització de les activitats, així com donar "més suport" als grups de música locals a través d'un procés on es regulin les condicions per participar-hi.