Un projecte guanyador de la convocatòria de Beques Agita 2013 recorda a través de cinc obres fotogràfiques de gran format el dolor i l'impacte que els bombadejos que va patir Figueres durant la Guerra Civil van tenir per a la seva població. Les instantànies, captades per la fotògrafa figuerenca Mònica Quintana, estan protagonitzades per nens en un intent per retratar l'horror de la violència que van patir aquells que eren infants durant el conflicte i que ara són persones grans, les últimes que podran explicar ja l'experiència en primera persona. Un dels plats forts és, precisament, una imatge captada dins del refugi antiaeri de la plaça del Gra.

La iniciativa de recerca i creació artística anomenada "Figueres sota el Foc", va nèixer de l'experiència personal i familiar de l'autora i la coincidència en el temps del record d'aquestes persones amb una revisió històrica, diu, sobre els bombardejos que patiren les ciutats catalanes, entre els quals hi havia Figueres. Aquests fets, juntament amb la redescoberta del refugi figuerenc, van provocar que es plantegés amb el projecte recordar i representar els fets d'una forma al·legòrica mitjançant les eines de la fotografia i de la fotomanipulació digital, amb les que fotògrafa especialitzada en imatges artístiques treballa habitualment.

Paral·lelament a l'exposició que es va inaugurar ahir a les set de la tarda al Museu de l'Empordà, pel dissabte vinent a les cinc de la tarda hi ha previst el taller "Collage familiar de memòria històrica". Aquesta activitat consistirà en que mitjançant la tècnica del collage i prenent com a base les fotografies, els nens acompanyats de les seves famílies, podran incorporar figures dels seus avantpassats a la imatges actuals.

Les instantànies i els collages resultants seran el punt de partida, expliquen, per tal que les famílies puguin recordar i rememorar les vivències familiars passades, incloen-t'hi les que tinguin a veure amb la guerra. Uns fets que per a les generacions de nenes actuals queden molt llunyans. L'exposició es podrà visitar fins al proper 8 de novembre en aquest museu municipal.

La ciutat sota les "bombes"

Aquesta no és la primera vegada que l'espai acull una obra d'aquesta temàtica. L'any passat va ser l'escenari de la mostra del fotògraf, Jordi Puig amb la col·laboració d'Enric Pujol i Gerard Bagué, "(Silencis) Figueres sota les bombes, 1938-1939".

La iniciativa recollia l'experiència de la convocatòria "Jo hi vaig ser" que es va fer el juny de 2013 per una trobada fotogràfica dels testimonis dels bombardejos a Figueres i la comarca. També se'ls va gravar i enregistrar amb una càmera digital. I és que la capital altempordanesa va ser una de les ciutats catalanes més bombardejades durant el conflicte armat entre el 38 i molt especialment els inicis del 39, quan hi passaven milers de persones camí de l'exili.