L'Ajuntament de Figueres ha aprovat al ple de dijous una modificació de crèdit per fer front a a la tercera i última fase d'informes per veure com gestionen la fi de la concessió de l'empresa mixta, Ecoserveis, l'octubre de l'any vinent. L'alcaldessa, Marta Felip, va explicar que ja tenen fets els plans de gestió dels tres serveis d'enllumenat, jardins i escombraries així com els estudis econòmics del que representaria assumir aquests serveis. Ara, amb un pressupost de 35.695 euros, s'anirà a fer els estudis que s'enfocaran en l'entorn de l'Ajuntament i de la manera com pot organitzar aquests serveis. Felip preveu començar a abordar el model de gestió a partir del gener.

La concessió es va iniciar fa quinze anys i des de fa temps els funcionaris municipals alerten que perjudica els interessos municipals. Amb la voluntat de buscar un nou sistema de cara als propers anys, l'Ajuntament fa mesos que encarrega estudis per veure com s'ha d'afrontar. L'oposició ha demanat en reiterades ocasions saber com van els informes però, fins ara, no se'ls n'ha fet arribar cap. Al darrer ple, però, Felip va assegurar que els enviarien els plans de gestió fets fins ara a l'entorn no només del que suposa cadascun dels serveis urbans que gestiona l'empresa de capital mixt (de la qual l'Ajuntament només té una participació del 27%) sinó també dels costos que representen aquests. "Un cop sabem com seria prestar el servei i el cost que tindria, cal veure com, tenint en compte l'entorn i el context d'aquest Ajuntament, es poden organitzar els diferents serveis", va dir l'alcaldessa. En aquest sentit, va puntualitzar que entre els estudis que s'encarregaran hi ha el d'anàlisi de la situació actual de la prestació del servei de deixalleria municipal, recollida d'escombraries i neteja viària indicant els eventuals inconvenients i avantatges de l'actual servei; anàlisi jurídica de les possibles modalitats de la prestació dels serveis; estudi de la prestació de serveis de recollida d'escombraries i neteja viària per part de municipis de característiques similars i les diferents modalitats de prestació del servei des de la perspectiva de la situació de les finances municipals amb consideració a l'entorn pressupostari futur i les limitacions que imposa la normativa vigent. La voluntat del Govern municipal és que aquests documents estiguin fets en els propers mesos i que "de cara al gener ja puguem començar a parlar sobre quin model de gestió fem servir per a aquests tres serveis.

El comitè tem divisions

Fa algunes setmanes, el comitè d'empresa manifestava el seu temor que la fi de la concessió ?serveixi a l'Ajuntament per separar alguns dels serveis que ara ?executa Ecoserveis. Els seus representants parlaven de la jardineria i deien que així se'ls va insinuar en una reunió amb l'alcaldessa. De fet, entre els estudis que va citar Felip no hi apareix aquest servei, tot i que l'empresa mixta el porta a terme, juntament amb el d'enllumenat.