El grup municipal d'ERC, a l'oposició de Figueres, ha presentat onze al·legacions a les ordenances fiscals per l'any vinent entre les quals hi ha la proposta de bonificació del 95% de la quota de l'IBI en els casos de solars buits que els propietaris cedeixin a l'Ajuntament per a usos públics com ara aparcaments dissuassoris o parcs o la reducció de les taxes d'obertura d'establiments comercials amb l'obejctiu d'afavorir la dinamització d'aquest sector a la ciutat. També proposen un descompte del 2% per pagament anticipat dels principals impostos, la bonificació del 95% de les llicències d'obres per rehabilitació d'edificis de més de vint anys o el 50% per a la rehabilitació d'habitatges de més de vint anys, que siguin de residència habitual.

La formació vol també que es redueixi la taxa d'aigua i escombraries per a jubilats, pensioninistes i persones amb dificultats econòmiques. La mesura, diuen, fa referència a la defensa que fa Esquerra del repartiment de l'esforç proporcional de l'esforç fiscal per garantir «l'equitat per a tots els ciutadans». Pel què fa a mesures per afavorir el «comerç de proximitat» i els petits emprenedors, volen que es rebaixi el preu de l'aparcament d'entre 20 i 40 minuts (amb preus finals d'entre els 15 i els 55 cèntims) per afavorir la rotació dels vehicles. També volen que es modifiquin els criteris per al càlcul de les llicències d'obertura de nous comerços amb l'objectiu que «puguin competir amb franquícies i grans cadenes».

La portaveu de la formació, Agnès Lladó, defensa que cal «donar un caràcter més social a les ordenances, potenciant a justícia social i facilitant l'accés als serveis bàsics a tots els figuerencs». Lladó creu que també cal penalitzar algunes pràctiques irregulars i, per això, volen que castigui amb recàrrcs sobre les taxes o els impostos en casos en què s'iniciïn activitats sense la corresponent llicència. «També proposem que hi hagi penalitzacions per als locals comercials buits de manera permanent. Pensem que així potenciarem que no s'especuli amb els preus dels lloguers dels locals i que s'evitin situacions d'abandó de molts dels locals, que perjudiquen la imatge de la nostra ciutat», afirma. La formació espera reunir-se durant els propers dies amb el Govern per defensar les al·legacions i poder-les incloure al document final.