El Consell Comarcal va presentar ahir els comptes per al proper exercici que tenen previst aprovar avui per ple. El pressupost ordinari per al 2016 se situa en els 18.253.232 euros, una xifra superior als 17.642.500 del d'aquest any i que s'incrementa encara més amb la inclusió al capítol d'inversions de les obres de construcció del Centre de Tractament de Residus a l'abocador comarcal de Pedret i Marçà -fruit d'un conveni amb l'Agència de residus de Catalunya- amb una inversió d'11.658.644. També de la fase 5 de l'abocador (1.744.933 euros) i d'un Pla del Foment del Turisme (amb un cost de 625.349 euros i una subvenció de 312.674,77). En total i tenint en comptes els imports finançats de forma externa, es gestionaran uns 32,07 milions. També es preveu una disminució del nivell d'endeutament fins a situar-se al 9,42%.

El conseller comarcal de Promoció Econòmica, Manel Toro, va fer públiques les xifres que contemplen una despesa corrent de 7.016.861 euros en Medi Ambient, un increment significatiu a Serveis Socials amb 3.981.863 euros i Ensenyament i Cultura amb una despesa corrent prevista de 3.972.960 euros. Malgrat això i tenint en comptes les subvencions o les inversions que venen donades per altres organismes, la partida de Medi Ambient s'arriba a situar en els 21.098.937 euros, la major part dels quals pel Centre de Residus, que hauria de poder entrar en funcionament a principis de 2017. També a l'abocador s'hi preveu una nova actuació de millora de gairebé dos milions.

Aquestes són algunes de les principals actuacions previstes en els comptes per a l'any vinent però també hi ha un Pla de foment territorial de Turisme, pel qual han obtingut un ajut del Departament d'Empresa i Ocupació del 50% del cost. La resta l'aportaran els ajuntaments on es realitzaran les actuacions més importants, com són el Port de la Selva, Llançà, Portbou, Peralada, Castelló d'Empúries, Sant Pere Pescador i el Consorci dels Aspres. El Consell també assumirà les accions més "transversals" a través de l'impost turístic que rep.

El projecte s'iniciarà aquest any amb la millora de la xarxa de serders i carrils bici d'Empuriabrava i finalitzarà al 2017, tot i que la majoria de les actuacions es faran l'any vinent. D'entre les iniciatives, destaca la creació d'una ruta circular de senderisme i cicloturisme a l'entorn de l'Albera de 40 quilòmetres; la construcció d'un pas per a vianants entre el GR92, el GR11 i Itinerànnia a Port de la Selva; la senyalització dels itineraris "Cales i camins de ronda" de la xarxa de senders Itinerànnia; la creació d'un punt d'informació turística a Peralada; la millora d'accés i senyalització turística a Peralada; senyalització turística a Portbou; adequació d'un tram del carril bici des de Sant Pere a Sant Martí d'Empúries; l'adequació de rutes cicloturístiques de la xarxa Itinerànnia i la millora de la senyalització del GR-2 i la millora del Camí de Ronda de la Gola a la Farella. L'objectiu és potenciar el turisme actiu i sostenible.