L'Ajuntament de Figueres estudia la Casa Nouvilas i la plaça de Braus com a possibles emplaçaments del futur Museu de Circ. Així ho va explicar ahir l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, a la roda de premsa de balanç de la cinquena edició del Festival Internacional del Circ, on també va explicar que estan estudiant quina és la millor fórmula jurídica per a encarar una futura setena edició, un cop acabi el conveni actual que compta amb informes negatius del secretari. Felip va dir que es tracta d'una «disquisició jurídica» i que s'estan assessorant amb altres ajuntaments. En aquest sentit, ni ella ni el promotor veurien bé fer un concurs com es fan per adjudicar obres i per això estan estudiant com afrontar un sistema, que també s'haurà de fer per a l'Acústica o el Festival Còmic. D'altra banda i pel que fa a la capitalitat mundial del Circ de cares, diuen que van amb retard i que és poc viable que ho sigui al 2018 però que s'hi està treballant.

30.547 espectadors i un 98,9% d'ocupació. Aquestes són les principals xifres de la cinquena edició de certamen. Però n'hi ha d'altres. El director de Festival, Genís Matabosch, va posar sobre la taula ahir les dades obtingudes a través del minuciós procés d'avaluació que han realitzat. En aquest sentit, han detectat que han crescut els espectadors que vénen de fora de la província així com que un 40% dels assistents d'enguany era la primera vegada que venien a veure circ. També que el 41,30% dels assistents gasta una despesa extra de menys de 50 euros o que un 78,60 dels enquestats consideren adequat el preu de l'entrada. En les enquestes de satisfacció, a més, s'ha preguntat als assistents per la seva assistència a futures edicions o per si els «agradaria que a Figueres s'emplacés l'únic Museu del Circ d'Europa». En aquest sentit i amb la voluntat de garantir la continuïtat del certamen, Matabosch va explicar que «nosaltres ja hem apostat per la participació ciutadana (en al·lusions a la proposta de la CUP al darrer ple) i hem preguntat». De les 1.442 persones enquestades, 1.259 els haurien respost que sí. Matabosch va aprofitar la presència de l'alcaldessa a la roda de premsa per recordar compromisos i «pressionar» per desencallar diversos temes. En aquest sentit, va dir que cal implicació d'altres administracions com el Ministeri de Cultura i més aportacions de la Generalitat.

El promotor del festival diu també que cal ampliar la plantilla permanent (ara de 4 persones) o construïr un edifici de taquilles d'obra per les inclemències del temps. També «trobar la fòrmula jurídica» de cares a 2017 per a poder mantenir el festival. Matabosch va dir que un concurs no seria de rebut perquè el producte és seu. Un extrem amb el que Felip està d'acord. «No hi ha res d'il·legal sinó que el secretari no considera que la via del conveni sigui la correcta i fa informes negatius. Ens estem assessorant i mirant altres ajuntaments com el de Barcelona que fan un concurs però amb una fòrmula diferent», va dir. D'altra banda, Matabosch va dir que el dossier de la candidatura a Capital Mundial del Circ pel 2018 encara no estava enllestit i que «anem tard» però va insistir que la voluntat és tenir-lo acabat de cares a l'estiu per a presentar candidatura. Una candidatura que ha d'anar lligada al Museu.

En aquest sentit, Felip va confirmar que l'Ajuntament té sobre la taula dos emplaçaments per a un projecte que, va afegir, encara s'ha d'acabar de definir. Per una banda, la Casa Nouvilas (propietat de l'Ajuntament i el Consell), que seria la escollida per Circus Arts Foundation i per la qual tindrien ja un estudi de viabilitat i, per l'altra, la plaça de Braus, que requeriria d'una major inversió. El projecte preveu, a més, un «macrocomplex» únic a Europa i del que només hi n'hi hauria un altre als EUA. Això implicaria també una escola de circ d'alt rendiment i una carpa estable. Pel promotor, l'èxit de les sis edicions del Festival avalen el projecte mentre Felip es va felicitar també de l'acollida insistint en què el Govern hi creu i vol que continuï. Per això, Matabosch demana celeritat a les administracions tot i que també ha deixat clar que el projecte museístic va avançant amb força a nivell de col·lecció i pensant ja amb l'espai permanent.

El certamen, en dades

El Festival, l'únic de les seves característiques a l'Estat, en financia en un 67,17% amb ingressos directes i un 8,92% provinents del mecentage. La resta (23,53%) surt de subvencions públiques. En total, té un pressupost de prop de 700.000 euros. La complexitat de l'esdeveniment es tradueix també en dades. Hi treballen 211 persones de les quals 49 són voluntaris i l'equip ha pagat 278 bitllets d'avió i gestionat 114 visats per a fer possible la celebració i l'arribada de tots els artistes. Enguany hi ha passat més de 30.000 espectadors i les sessions a públic obert han tingut un 100% d'ocupació tot i que les infantils (amb 8.506 infants) han fet baixar la mitjana fins al 98,9%. S'hi han fet una vintena d'activitats paral·leles de les quals cinc han estat actuacions «socials».