L'Ajuntament de Figueres ha iniciat una campanya per assessorar les comunitats de propietaris a evitar ocupacions il·legals, una de les principals problemàtiques que es de fa fa temps pateix la ciutat. Per això, s'han editat díptics que es repartiran per a tota la ciutat informant de la normativa de civisme als edificis així com de les mesures de prevenció com ara blindatge de portes o seguretat privada. A banda d'això, el regidor de Seguretat, Pere Casellas, diu que se segueix actuant i que des del maig passat s'han desnonat una 70 de pisos amb talls als subministraments i s'han frustrat diversos intents d'ocupació, el darrer ahir mateix a la Marca de l'Ham.

L'actuació permetrà que l'Oficina de Relacions de la Guàrdia Urbana atengui directament veïns, presidents de comunitats o administradors per assessorar-los sobre què han de fer quan es trobin amb aquest tipus de problemes. Casellas diu que el Govern mantindrà la mà dura amb els ocupes i diu que «a hores d'ara Figueres ja no és un pol d'atracció» per a aquest tipus de pràctiques.

«En aquests moments, no tenim cap ocupació massiva com la del bloc de Mandri Mandrini tampoc de puntuals que siguin problemàtiques», diu tot i que afirma que hi ha casos en què se'n produeixen per «necessitats» i que els comportaments dels inquilins són tant cívics que ni els veïns ni els propietaris (sovint bancs) denuncien.

Casellas explica que es troben en molts casos en què primer es trenca el pany i al cap de dos o tres dies entren els ocupes. «Per això és important que les comunitats informin i, si cal, es tapiï la porta per evitar aquestes situacions». D'altra banda, recorden que el blindatge de comptadors o la seguretat privada són dues de les mesures més efectives per a dissuadir-los. L'inspector de la Guàrdia Urbana, Josep Mª Riera, diu que alguns blocs ja estan optant per aquesta via.