Assamblea per Vilajuïga va portar a terme ahir una acció de protesta al nucli antic denunciant irregularitats i negligències en l'obra de millora del nucli antic encarregada per l'exalcalde, Pere Trias (ERE), i que es va acabar de pagar durant aquest mandat. El grup va marcar al carrer les deficiències clarament constatables, com el mobiliari urbà que no es va col·locars -papereres o fanals-; reformes que no s'han executat com les de la plaça de la Sardana; i obres que incompleixen la legalitat com caixes de llum a la vorera. Ho denuncien just la setmana en què els veïns han rebut de l'IBI que s'ha doblat, segons el govern (ERC-Junts per Vilajuïga) per poder pagar aquesta obra.

«Reforma de la plaça Sardana, pagada i no executada», «paguem i ens quedem sense soterrar la xarxa elèctrica», o «exigim obres acabades i ben fetes» són algunes de les pancartes penjades pel poble. Es refereixen al projecte d'adequació i millora de l'ús per a vianants i l'eficiència energètica, una obra que es va portar a terme just abans d'acabar el darrer mandat el govern d'ERC de Pere Trias i es va adjudicar a l'empresa Rubau Tarrés. Bona part dels treballs s'havien de pagar i si no es feia es perdia una subvenció. En entrar el govern actual havia de fer front a 451.260,72 euros, una part dels quals havien de ser rebuts amb una subvenció del Feder. Això va fer que, amb una greu situació financera a l'Ajuntament, el govern actual optés per una puja extraordinària de l'Impost de Béns Immobles (IBI) del 140%, tot i que es va acabar aprovant amb una puja del 100%.

L'oposició (APV) ja va posar sobre la taula al govern que no tenia per què acabar de pagar una obra fins que s'acabés en condicions i es va demanar que es fes un expedient per valorar el conjunt de l'obra. Asseguren que s'han donat per bones i s'han pagat parts de l'obra amb les certificacions de l'empresa, malgrat no havia complert amb els treballs que s'havien d'executar.

«El mobiliari urbà és molt evident», remarca el portaveu d'APV, Tavi Llorente, «perquè no hi havia papereres, que hem hagut de tornar a pagar». També és evident que no s'ha adequat la plaça de la Sardana, tot i que figura com un dels treballs que justament van donar més punts a Rubau Tarrés a l'hora d'adjudicar-li l'obra.

Tampoc compleix amb la Llei, per exemple, d'accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques, denuncien, perquè hi ha voreres amb obstacles que no permeten el pas ni de cotxets ni de cadires de rodes. Això que el grup assegura que és fàcilment verificable passa malgrat «en el certificat de final d'obra s'indica que l'obra compleix tots els requisits legals que s'indiquen al projecte». Els obstacles són caixes d'escomesa elèctrica situades a l'espai públic que «incompleixen el reglament electrotèctic de baixa tensió que obliga, sense excepció, que les caixes d'escomesa estiguin encastades a la façana dels edificis i dins l'àmbit de l'espai privat». No només l'empresa no ho ha fet correctament sinó que l'Ajuntament ho ha permès, diuen. Llorente ha explicat que les caixes impedeixen el pas de persones amb cadira de rodes en tres o quatre punts, «ho vam notificar i el tècnic ens va contestar que baixés i tornés a pujar la vorera».

El portaveu del grup a l'oposició, que va guanyar les eleccions però un pacte li va impedir formar govern, ha informat que estan valorant si porten el tema per la via judicial. L'acció que van portar a terme ahir coincideix amb l'arribada dels rebuts de l'IBI, que té molestos els veïns perquè se'ls dobla el rebut «suposadament per pagar una obra que ni tan sols està ben acabada».

Per altra part, APV creu que l'aprovació del pressupost municipal del 2016 ha posat en evidència que aquesta pujada de l'IBI també ha servit per equilibrar els comptes municipals i no només per pagar l'obra. Denuncien la «nefasta gestió econòmica del'anterior govern» i la «desídia» de l'actual, que encara no ha fet cap pla d'ajustament.