Figueres analitza el padró per tenir una radiografia real de les ocupacions il·legals

L'alcaldessa, Marta Felip, diu que l'Agència Catalana d'Habitatge ha portat als jutjats el bloc de protecció oficial

17.10.2016 | 06:53
Una actuació policial que es va fer al bloc de la plaça Joan Tutau.

L'Ajuntament de Figueres està analitzant el padró municipal contraposant les dades d'aquelles persones que estan empadronades en pisos sense contracte de lloguer per tenir una radiografia "real" del problema de les ocupacions il·legals a la ciutat. L'alcaldessa, Marta Felip, assegura que aquest tipus de situacions es mantenen i que en la seva majoria es deuen a una "pràctica social". En aquest sentit, diu que en les darrers setmanes i gràcies a la col·laboració veïnal se n'han frustrat en cèntrics carrers com el Caserna o el Barceloneta tot i que l'ocupació massiva al bloc de protecció oficial de la plaça Joan Tutau encara no s'ha resolt. En aquest sentit, assegura que l'Agència Catalana de l'Habitatge ha portat als jutjats aquesta situació i que s'està a l'espera de resolució.

"No podem tolerar aquestes situacions", afirma Felip. Segons l'alcaldessa, el Govern municipal està estudiant com estan gestionant aquest tipus de situacions altres municipis com Lloret però diu que, en el cas de Figueres, les ocupacions no es deuen en molts casos a la necessitat. "Ni tan sols a un tema d'activisme. Aquí molta gent ocupa pisos relativament nous com una pràctica social i això no es pot permetre", va insistir. En aquest sentit, recorda que es van resoldre de manera satisfactòria ocupacions com a l'edifici Alberes i el Cuixart prenent fortes mesures de seguretat com la instal·lació de càmeres o el blindatge de comptadors.

En canvi, admet que hi ha d'altres punts on no s'ha pogut actuar amb la mateixa celeritat. És el cas, per exemple, de l'ocupació massiva de fins a set habitatges de la plaça Joan Tutau. Tal i com va publicar Diari de Girona el passat mes de setembre, l'edifici es propitat de la Generalitat i es va construir com a bloc de protecció oficial. La situació provoca greus problemes de convivència i brutícia així com els serveis punxuats des de fa més d'un any.

La policia hi ha fet alguns controls però Felip diu que esperen que la solució definitiva arribi per via judicial com a resposta a la denúncia que la propietat ha posat als jutjats. En aquest sentit, diu que "aquestes persones tenen la normativa a favor perquè poden empadronar-se sense ni tan sols aportar un contracte de lloguer".

Problemes de convivència

Per això, l'Ajuntament està fent un cribratge amb l'objectiu de detectar aquests casos i tenir una imatge el més aproximada a la realitat possible de la magnitud del problema. "Hem conscienciat a les comunitats de veïns perquè la seva ajuda és bàsica i s'hi està treballant però s'ha estès molt i el cop a la porta s'ha d'acabar", reitera Felip. Amb tot, recorda que aquest tipus de pràctiques provoquen no només problemes de convivència sinó també de seguretat perquè punxar serveis pot provocar incendis o sobrecàrregues elèctriques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Detenen un jove que va robar en una benzinera de Figueres i va agredir la treballadora

Per aconseguir els 260 euros que hi havia a la caixa, va agafar la dependenta pel braç i la va...

Troben un obús de la Guerra Civil al Port de la Selva

Troben un obús de la Guerra Civil al Port de la Selva

L'artefacte, de 75 centímetres, estava en una finca particular amagada sota terra

Salvem denuncia que la Diputació ha reprès l´obra de la rotonda als Aiguamolls

Salvem denuncia que la Diputació ha reprès l´obra de la rotonda als Aiguamolls

L'entitat lamenta que es porti a terme uns treballs en un espai on la normativa demana protegir

El presbiteri de l´església de Vilaritg de Cistella llueix nous frescos

El presbiteri de l´església de Vilaritg de Cistella llueix nous frescos

El pintor Ricard Ferrer ha donat vida a aquesta part de l'església pintant escenes relacionades...

Enxampats amb 22 quilos d´haixix submergits en el dipòsit de gasoil

Enxampats amb 22 quilos d´haixix submergits en el dipòsit de gasoil

La Policia Nacional deté dos traficants que el jutge ha enviat a presó provisonal

Els temporals aprimen l´arc de pedra natural de Portitxol

Els temporals aprimen l´arc de pedra natural de Portitxol

A causa de l'acció de l'aigua i del pas del temps, es va aprimant aquesta joia natural que es...

Enllaços recomanats: Premis cinema