L’Ajuntament de l’Escala ha rebut 180 propostes d’inversió per al pressupost del 2017. És la primera fase del procés de participació ciutadana perquè siguin els veïns qui decideixin el destí de 400.000 euros. Ara les propostes s’estudiaran i ordenaran per ser debatudes en una segona fase.

Adequació de carrers, habitatge social o nous equipaments són algunes de les moltes propostes presentades que es detallaran durant la segona fase. Una comissió tècnica les haurà de revisar totes per garantir que s’adapten als criteris marcats dins el procés. En aquest sentit, les propostes han de complir, com a criteris bàsics, que siguin d’interès públics i tinguin una visió de conjunt de poble; ser de competència municipal; respectar el marc jurídic i legal existent; ser tècnicament i econòmicament viables; no ser subvencions o ajuts a entitats o col·lectius; i no superar de forma individualitzada els 100.000 euros, amb l’objectiu que es puguin escollir i fer diverses actuacions a través d’aquest procés. De les 180 propostes, 113 s’han fet arribar des de la pàgina web i la resta a les urnes dipositades a diferents punts.

Una alta participació

El síndic de greuges municipal, Carles Cervantes, que gestiona el procés, ha explicat que algunes són individuals i altres des de grups, famílies o entitats. Els ha sorprès la participació i l’interès perquè s’ha comprovat que molts dels que van votar des de la web van accedir a diferents dels apartats que conté per buscar informació.

L’alcalde, Víctor Puga, remarca que consideren que ha estat una participació molt alta. Ha posat de manifest que el procés iniciat a l’Escala «no es limita al fet que l’Ajuntament posi unes quantes propostes a votació, sinó que des del principi -les propostes- fins al final -la votació-, tot el procés està en mans dels ciutadans».