Figueres Democràcia va realitzar ahir al matí una acció de condicionament del monument dedicat al president Lluís Companys, a la plaça de Figueres que porta el mateix nom. Ja fa mesos que la fotografia lateral del monument havia caigut, i el col·lectiu va posar-ne una de nova, de manera provisional, aprofitant l'actuació per denunciar el mal estat d'algunes plaques i estructures commemoratives de la ciutat.

La plataforma va llegir un manifest on lamentaven la deixadesa del patrimoni cultural figuerenc i l'abandonament de tot un conjunt de símbols i art al carrer que no disposen de l'atenció necessària per part del consistori.

Per Alfons Romero, un dels membres del col·lectiu, «l'estructura actual de l'Ajuntament flaqueja en l'atenció d'algunes necessitats de la ciutat». També va afegir que el tempo en què es fan les coses és «carregós» i que, precisament, aquí estava l'objectiu de l'acció que s'havia dut a terme, «demostrar que posar una foto és relativament senzill, i que malgrat que fa mesos que demanem la seva col·locació, encara no s'ha fet res».

Romero va explicar que actualment a Figueres hi ha «desenes de monuments que es troben en mal estat, «no volem ser alarmistes, però és un tema que s'ha de començar a solucionar» va apuntar.

Sota el punt de mira

L'estat de la Tramuntana de Llorenç Cairó (concebuda per estar damunt d'un pedestal i col·locada arran de terra), l'excessiva vegetació que envolta el grup escultòric de Carles Collet o bé les faltes d'ortografia que hi ha al fris d'en Marès al Museu de l'Empordà, són alguns dels exemples de la «deixadesa» que denuncia la plataforma.

«Hi ha moltes coses a resoldre, hi hauria d'haver un tractament global de manteniment i també de localització, ja que molts dels monuments es podrien ubicar en altres llocs més adequats. Més plaques informatives i més resultats visibles» van sentenciar els membres.

Una possible solució que hi veuen seria la d'«incloure una partida en els pressupostos d'aquest any dedicada exclusivament a la millora d'aquest patrimoni» va afegir Alfons Romero.

Un altre dels punts en què van voler fer incidència va ser el recent anunci de la restauració de l'estàtua del Rei Jaume I, que va ser aprovada en el darrer ple municipal, coincidint amb la celebració de l'aniversari de la constitució de la Carta Pobla.

«La proposta va en bona direcció, però està feta des d'una mirada curta, ja que la figura del palatí de Peralada està a pocs metres del rei, i precisament allà uns brètols li van arrancar la ploma amb què escriu ja fa uns anys» van concretar.