L'Agència de l'Habitatge de Catalunya de la Generalitat està estudiant posar un vigilant de seguretat privada per controlar l'accés als blocs de protecció oficial amb ocupacions il·legals de la plaça Joan Tutau de Figueres. L'ens, que depèn del Departament de Governació, descarta la instal·lació de càmeres de seguretat com els ha demanat l'Ajuntament però contempla blindar les portes d'entrada als comptadors. A més i com a mesura immediata, hi col·locaran alarmes connectades a la policia.

Els blocs de protecció oficial pateixen des de fa temps ocupacions il·legals i problemes de convivència. El darrer incident es va produir aquest diumenge quan un home va patir cremades de primer grau a les mans i a la cara en explotar-li el comptador de llum que manipulava.

L'explosió va provocar un petit incendi i va deixar sense llum tot el bloc número 3. L'home es va adreçar a l'Hospital de Figueres, des d'on se'l va derivar a l'hospital de la Vall d'Hebron. L'incident passava dies després que es portés a terme un operatiu contra el frau.

Tècnics de la companyia Endesa, personal de l'empresa municipal d'aigua Fisersa i la Guàrdia Urbana van fer un control. S'hi van detectar vuit comptadors amb la llum punxada. En tres dels pisos, a més, l'aigua estava connectada de manera irregular.

Els serveis es van regularitzar però les portes, que s'havien reforçat només unes setmanes abans, van quedar obertes. No era la primera vegada que s'hi portava a terme un control.

Blindar els accessos

El regidor de Seguretat, Quim Felip, va reclamar a la Generalitat que posés càmeres de seguretat a la zona i que blindés els accessos. Felip va insistir que la policia no pot estar cada dia controlant la zona.

La demanda la va reiterar aquest dilluns l'alcaldessa, Marta Felip, després de l'explosió. La màxima responsable municipal va emplaçar el Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge -de qui depèn l'Agència- a permetre'ls actuar subsidiàriament.

El Departament ha anunciat ara que està estudiant posar un vigilant de seguretat privada que controli l'accés als edificis. De moment, però, descarten la instal·lació de càmeres de videovigilància. Asseguren que una actuació d'aquestes característiques requereix de múltiples permisos i que no permetria resoldre la situació de manera ràpida. El que sí preveuen és blindar les portes.

A més i com a mesura urgent, hi instal·laran alarmes connectades a la policia. Fonts del Departament asseguren que mantenen la via judicial per abordar els desallotjaments tot i que alguns dels casos han acabat arxivats.

Als habitatges de protecció oficial hi ha tres inquil·lins que són els titulars del lloguer i una mitja dotzena que estan ocupats. Els que tenen contracte legal es queixen des de fa temps que no es respecten els mínims de neteja i soroll, a banda del problema que es punxin els comptadors.