El Parc Natural del Cap de Creus acollirà aquest matí una jornada per intentar localitzar exemplars del saltamartí Saga pedo, la llagosta plegamans, una espècie protegida i amenaçada. Es tracta d'un exemplar molt gran, de dotze centímetres, que està amenaçada d'extinció a tot Europa.

A la jornada s'hi ha sumat la plataforma Salvem l'Empordà. S'intentarà localitzar per l'espai natural. La jornada de recerca està organitzada pel Parc Natural en el marc d'un estudi sobre espècies protegides i amenaçades. El punt de sortida serà l'aparcament del CAT de Vilajuïga.

El cap de Creus és un dels llocs on es pot trobar. La Generalitat va informar el 2010 que per primer cop en cinc anys a Catalunya s'havien trobat quatre exemplars al parc natural, on hi ha els hàbitats adients, sobretot les zones obertes no forestades de brolles amb estepes i brucs.

Les femelles d'aquesta llagosta es reprodueixen sense un mascle que les fecundi. A més, els ous poden quedar-se sense eclosionar fins a tres anys. Les seves preses són les llagostes grans i, a vegades, sargantanes petites. Necessiten molts insectes per alimentar-se.

Per la seva extremada raresa i per la seva funció ecològica de depredació sobre les mateixes llagostes quan aquestes són molt abundants, fa que estigui protegida a nivell europeu mitjançant la Directiva Habitats.