Després de vuit anys d'obres i recentment inaugurat el passat mes d'abril, l'Alfolí de la Sal ha reviscut amb més força que mai. El que abans havia estat un espai on els vaixells descarregaven la sal, ara afronta un futur ben diferent. En el marc de la Festa Major de la localitat, ahir va obrir les seves portes com a Museu de l'Escala amb una primera mostra en la qual s'explicarà la història del municipi a través de les èpoques i de les transformacions del paisatge.

L'exposició permanent s'anomena «L'Escala i la mar d'Empúries» i combina diferents audiovisuals amb peces originals de diferents èpoques, cedides pel Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, el Museu Marítim de Barcelona i diferents famílies escalenques.

L'arribada de grecs i romans a les costes d'Empúries, la capitalitat del Comtat d'Empúries, la fundació del nucli de l'Escala el segle XVI i fins a l'actualitat, són alguns dels aspectes que permetrà donar a conèixer aquest espai, dissenyat sota la direcció de l'historiador Eduard Carbonell, amb la col·laboració del Museu de l'Anxova i de la Sal.

Durant la tarda d'ahir, i prèviament a la inauguració de l'exposició, es va presentar el llibre L'Alfolí de la Sal de l'Escala, editat per l'Ajuntament de l'Escala i la llibreria Vitel·la, que explica tota la història de l'edifici. Els historiadors Joaquim Nadal, Montserrat Jiménez, Lurdes Boix, Eugeni Giral, Ramon Ripoll i Eduard Carbonell, així com els arquitectes Josep Fuses, Joan M. Viader i Jordi Paulí, han estat els seus creadors.