L'Ajuntament de Castelló d'Empúries està restaurant el tram de la muralla medieval del Rec del Molí. És una de les poques parts conservades de la muralla, a la part posterior de la Basílica de Santa Maria, des del Portal de la Gallarda i fins a la Farinera.

La muralla és d´època baixmedieval i es va construir durant els segles XIII i XIV i suposava el recinte emmurallat defensiu de l´àrea urbana de la població medieval, amb un total de vuit portals d´accés a la vila, dels quals únicament s´ha conservat el Portal de la Gallarda.

La muralla medieval està declarada com a Bé Cultural d´Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya en la categoria de monument històric.

A banda de ser de les poques parts conservades, va ser el primer recinte emmurallat, més antic i d´època altmedieval, del puig Salner que existia al voltant de l´església romànica de Santa Maria.

S´està restaurant el tram del mirador d´en Malino, d´uns 35 metres de llarg per 11 metres d´alçada, que és un dels pocs de titularitat municipal de la muralla, ja que la resta són de titularitat privada.

La intervenció va començar a final del mes d´octubre i consisteix en la neteja de plantes i herbes del parament vertical i tractament d´herbicides, rejuntat de junts del parament de carreus que estaven caiguts, reposició de zones de paredat de carreus de pedra de gruix variable i incorporació de protecció antiocells als forats de desguàs existent.

Per aquest motiu, ha estat necessària la instal·lació d´una bastida de grans dimensions des del camí del Rec del Molí, tot i que s´ha fet afectant el mínim possible el pas de vehicles pel carrer del Rec del Molí.

El projecte de restauració ha estat redactat pels serveis tècnics del departament d´Urbanisme de l´Ajuntament de Castelló d´Empúries, amb la col·laboració del Departament de Patrimoni Històric i Museus, i ha estat aprovat per la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural, dels Serveis Territorials de Girona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L´import total de la intervenció de restauració-conservació és de 38.290 € i s´ha comptat amb dues subvencions econòmiques, del Pla de Monuments de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que han cobert el total del cost de la restauració.

L´any 2010 l´Ajuntament va dur a terme una intervenció de restauració-conservació del tram de la muralla medieval conservat a la part posterior de l´edifici actual de l´Ajuntament, l´antic convent de Sant Domènec de la vila d´època moderna, amb una subvenció de 200.000 euros del Programa Romànic Obert de la Generalitat de Catalunya i La Caixa.

Aquesta intervenció s´afegeix a la primera fase de la restauració-conservació, per part de l´Ajuntament de Castelló d´Empúries, de l´immoble de l´antic Convent de Sant Agustí del segle XVIII de la vila, que ha rebut també el suport econòmic del Pla de Monuments de la Diputació de Girona.