Regidors de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i vocals de l'EMD de l'Estartit van participar ahir en una visita per conèixer l'evolució en els treballs de creació del nou sistema de llacunes a la Pletera. Les obres es van iniciar fa dues setmanes i els canvis que s'estan produint en l'àmbit d'actuació ja són evidents, van informar en un comunicat. Per part del Life Pletera, les explicacions van anar a càrrec del director científic, Xavier Quintana; la coordinadora executiva, Àgata Colomer; i el tècnic de l'empresa Tragsa que està executant les obres, Josep Delàs.

En concret, van relatar, la desurbanització del passeig de la Pletera avança a bon ritme, s'ha retirat part del paviment superficial entre el segon i quart girator i han desaparegut les característiques columnes. La retirada del material es fa amb precisió per no afectar el substrat argilós original de l'antiga maresma. La creació del sistema de llacunes és la principal acció del projecte Life Pletera.

L'actuació té un cost d'1.390.996 euros i un termini d'execució d'entre 6 i 9 mesos. Es vol crear un sistema amb plena funcionalitat ecològica, amb zones d'inundació permanent, interconnectades en períodes d'avingudes però desconnectades en períodes secs, rodejades d'una ampla banda d'inundació temporal o efímera, amb vegetació de maresma associada, i un front dunar ben conservat, que ja s'ha començat a restaurar.