La veda de pesca desproveirà les peixateries de producte local

La flota d'arrossegament de les comarques gironines estarà un mes aturada al port

03.02.2016 | 07:04
Embarcacions de pesca amarrades al port de Palamós, en una imatge d´arxiu.
Embarcacions de pesca amarrades al port de Palamós, en una imatge d´arxiu.

La flota de pesca d'arrossegament de les comarques gironines va iniciar ahir un període d'un mes de veda que tindrà conseqüències en les peixateries. Segons va comentar el patró major de la confraria de Palamós, Francesc Benaiges, l'Estat té enguany la competència de la veda i ha determinat que la flota d'arrossegament d'Arenys de Mar fins a Portbou faci la parada durant el mateix mes, cosa que impedeix que aquestes embarcacions surtin a pescar i, tractant-se de la modalitat de pesca que copa gran part del mercat amb les seves captures, les peixateries gironines quedaran desproveïdes de molt peix local.

Benaiges va explicar que la flota d'arrossegament gironina es concentra al Port de la Selva, a Llançà, a Roses, a Palamós i a Blanes. Els anys anteriors, la veda es feia esglaonadament, de manera que sempre hi havia embarcacions d'un o altre port treballant, cosa que garantia l'abastiment de les peixateries gironines. No obstant això, l'Estat va prendre la decisió que aquest any la veda tindria dos torns: el de la Catalunya nord i el de la Catalunya sud, cosa que obligarà els comerciants gironins a recórrer a les captures de ports més llunyans per cobrir la demanda

Al port de Palamós, són 24 les embarcacions d'arrossegament que des d'ahir estan amarrades al port. No obstant això, aquelles que es dediquen a la gamba tenen un funcionament diferent concretat en el pla de gestió. Així, les embarcacions que van a la gamba (un total de 16) van iniciar la seva veda el 7 de gener passat i la finalitzaran el proper diumenge 14 de febrer, de manera que l'endemà ja podran tornar a la mar. Mentre, les vuit barques que es dediquen a l'arrossegament però no a la gamba tenen la prohibició de sortir a pescar durant tot el mes de febrer, fins al darrer dia 29.

Veda de la gamba

El pla de gestió de la gamba -que té l'objectiu de garantir que la seva pesca sigui sostenible- estableix des de l'any 2013, i per un període de cinc anys, que hi haurà una veda d'uns dos mesos cada any. Després d'aquest primer mes i mig que finalitza el 15 de febrer, les barques d'arrossegament que van a la gamba treballaran tres setmanes més i tornaran a fer una parada la setmana del 7 al 13 de març. Llavors, les embarcacions s'aturaran de nou del 29 de març al 3 d'abril i, finalment, una darrera parada serà del 18 al 24 d'abril.

Francesc Benaiges va comentar que, abans de la introducció del pla de gestió de la gamba, la flota feia un mes de veda i va afegir que, a falta de les conclusions científiques de la seva aplicació durant aquests cinc anys, la veda de dos mesos ha permès millorar les captures respecte d'anys anteriors.

La confraria de Palamós no només treballa directament pel manteniment de la principal font d'ingressos econòmics, sinó també per la conservació del medi marí. En aquest sentit, els pescadors palamosins col·laboren amb l'Institut de Ciències del Mar del CSIC per trobar el model de portes d'arrossegament que menys impacte tingui sobre el substrat sedimentari del fons marí.

Finalment, respecte a la polèmica sorgida perquè, presumptament, algunes barques de Roses van pescar en llocs on les de Palamós hi feien veda de la gamba malgrat l'acord perquè es respectés l'espai de l'aturada, Francesc Benaiges no hi va insistir. Tan sols va manifestar que està en mans de l'Estat, que és qui ha de veure a través de les caixes blaves de les embarcacions si van creuar els límits. El patró major va exposar que aquestes caixes blaves permeten controlar les rutes de les embarcions a través de satèl·lit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

El setmanari ganxó «Àncora» tanca després de 69 anys de vida

Els responsables del setmanari de Sant Feliu de Guíxols Àncora han anunciat que la publicació...

Analitzaran roba trobada al fons marí de s´Agaró per si és dels desapareguts

Si hi ha el mínim indici que podria ser de la parella desapareguda, la recerca es reprendrà

Rep l´alta després de 113 dies ingressat el segon bomber amb botulisme

De totes les jornades que ha estat a l'hospital Josep Trueta, 99 les ha passat a la Unitat de...

L´encreuament de la C-31 cap a l´Escala tindrà una rotonda l´any que ve

L´encreuament de la C-31 cap a l´Escala tindrà una rotonda l´any que ve

Ricard Font es compromet a estudiar els suggeriments del territori sobre les carreteres i diu que...

Segueix a s´Agaró la recerca de la parella desapareguda dijous

Els Mossos d´Esquadra continuen investigant les circumstàncies de cas

Platja d´Aro incorpora clàusules socials en la contractació municipal

També aposta per incrementar la transparència en els processos que tenen menor publicitat

Enllaços recomanats: Premis cinema