La comunitat musulmana de Palafrugell treballa contrarellotge per tenir acabada la primera fase de la mesquita, situada al polígon industrial, i poder-la estrenar al juny coincidint amb el Ramadà. El projecte té un pressupost al voltant del milió d'euros i es paga amb les aportacions dels fidels. A Palafrugell hi ha empadronats més de 4.000 musulmans i, fins ara, han de celebrar la litúrgia en un local de només 200 metres quadrats que se'ls queda petit i que obliga a la comunitat a traslladar-se a un altre espai per fer el rés del divendres. La nova mesquita tindrà una cúpula i dos minarets, gran presència de vidrieres per permetre l'entrada de llum natural i estarà envoltada per una zona enjardinada. La capacitat màxima serà per a 580 persones, amb una planta baixa i un amfiteatre reservat per a les dones, amb una superfície total de 587 metres quadrats.

L'oratori actual del carrer Velázquez, al centre de la localitat, ha generat algunes queixes dels veïns perquè algunes celebracions religioses durant el Ramadà s'inicien a dos quarts de dotze de la nit. Per això, i la falta d'espai, la comunitat musulmana fa temps que anava darrera de construir un nou edifici als afores .

El setembre de 2014, l'Ajuntament i la comunitat musulmana van arribar a un acord per comprar una parcel·la situada la zona industrial, darrera del parc de Bombers. Aquesta operació es va tancar després que es descartés instal·lar el nou centre de culte a uns terrenys a tocar del parc de la Sauleda ja que una de les finques era propietat del regidor de govern, Frederic Prats (CiU).

Des de fa uns mesos, les màquines treballen per aixecar l'estructura de la futura mesquita que es fa sobretot a base de materials prefabricats. L'objectiu de la comunitat és poder tenir l'edifici cobert al juny i poder-hi celebrar el Ramadà, que comença la nit del 5 al 6 de juny.

«Fa més de 20 anys que recollim diners per fer aquesta mesquita però és veritat que costa molt reunir tots els diners», reconeix el president de la comunitat musulmana, Jaouad Kichouhi. L'Islam no permet demanar crèdits i, per això, els líders de la comunitat fan diferents accions per aconseguir les donacions dels fidels, especialment el divendres que és el dia de pregària. «El que volem és complir amb les normatives de seguretat, tenir un centre en condicions i més ampli, que permeti que les dones i els nens també puguin anar-hi a resar alhora», destacat el president. L'imam de Palafrugell, Amar Ely, també subratlla que la nova mesquita serà un gran canvi per a la comunitat.

El projecte de la nova mesquita l'ha fet el despatx AFM de Palafrugell. Segons destaca l'arquitecte Josep Ferrés, és un edifici pensat perquè sigui «motiu d'orgull i d'identificació» no només per a la comunitat musulmana sinó també per a la resta de ciutadans de Palafrugell. L'edifici té alguns dels elements típics de les mesquites: una cúpula al centre, dos minarets als extrems coronats per la mitja lluna, fonts de purificació, moltes vidrieres i un gran pati que l'envolta. Hi haurà dos accessos diferenciats per a dones i homes i la zona de culte també preveu aquesta separació: els homes resaran a la zona de baix (espai amb capacitat per a 450 persones) i les dones a dalt a una espècie d'amfiteatre a mitja alçada amb capacitat per a 120 dones. Ferrés també ha explicat que, en casos que calgui acollir més gent, també es podrà aprofitar aquest espai enjardinat per resar.

L'espai dedicat al culte serà el més gran, però la mesquita també tindrà una zona per a activitats diverses de la comunitat i, en un futur, també s'hi projecte el que s'anomena «casa del guarda» o «casa de l'imam», una edificació perquè hi visqui la persona encarregada de tenir cura de l'edifici.

El director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, ha visitat aquest dilluns les obres de la mesquita. Segons ha manifestat, és un signe de «normalitat» que es facin aquests centres de culte.