Una grua va desballestar ahir l'embarcació Elvira, una nau adquirida per l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols després que l'associació La Mar d'Amics la restaurés. El traspàs de mans, però, no va cobrir les expectatives de l'entitat: es va enfonsar al port ganxó i l'Ajuntament la va abandonar els darrers sis anys a l'aparcament de l'antic Tennis, on aquest dimecres va ser destruïda, cosa que permetrà guanyar algunes places d'estacionament. L'alcalde, Carles Motas, va explicar que l'Ajuntament ja havia fet tots els tràmits per donar-la de baixa i que el seu estat era tan degradat que no es podia carregar per transportar-la ja que s'hauria desmuntat.

L'Elvira era un vaixell que s'havia dedicat a la pesca d'encerclament, i va ser recuperat per La Mar d'Amics quatre dies abans del seu desballestament, entre els anys 2007 i 2008, explicava ahir el darrer president de l'associació, Jordi Salvador, el qual va lamentar la seva fi: «És una notícia trista per al patrimoni marítim del nostre país. Malauradament, la seva recuperació ha estat l'ajornament de la seva mort».

Salvador va subratllar que, a part de l'antiguitat de la barca -va ser construïda el 1938 a l'Ametlla de Mar, segons va descobrir l'entitat, malgrat que a la popa se cita Palamós i l'any 1942-, era un exemple del moviment migratori que hi va haver a principis dels anys 40 del segle XX de pescadors que van abandonar l'Ametlla de Mar per anar a Palamós -«la família va venir amb el vaixell cap a Palamós»-. La intenció de La Mar d'Amics era que l'embarcació servís per conèixer el litoral que hi ha entre les Formigues i Sant Feliu de Guíxols i fer difusió de la pesca d'encerclament.

Amb aquest objectiu, hi van treballar uns vuit mesos per restaurar-la. A punt d'enllestir-la, els va ser revocada la seva inclusió a la llista vuitena de vaixells -segons Salvador, es tracta de la llista de naus oficials-, de manera que van buscar una administració que volgués formar part de la propietat i, d'aquesta manera, entrar-hi de nou. El conveni amb l'Ajuntament ganxó va ser que l'administració se'n quedés tota la propietat, cosa que possiblement va ser un «error», reconeixia Jordi Salvador. Va comentar que faltava muntar la bomba d'injecció al motor, però l'Ajuntament no va activar mai l'embarcació i, després que s'enfonsés mentre l'esperava al port, va ser aparcada, fins ahir.