L'Ajuntament de Calonge va iniciar ahir un operatiu per forçar el desallotjament dels ocupes d'un bloc de pisos del municipi. Es tracta de l'edifici situat al número 20 de l'avinguda de Catalunya de Sant Antoni, que va ser ocupat de forma massiva a mitjans de gener de l'any passat i on l'Ajuntament hi tenia detectats uns 20 pisos ocupats que havien connectat il·legalment els subministraments d'aigua i llum, van informar fonts municipals.

Ahir al matí, la Policia Local de Calonge conjuntament amb efectius de Mossos d'Esquadra van realitzar una inspecció d'aquest edifici i van comprovar que hi havia una situació de risc per la salut i per la seguretat ja que els ocupes havien connectat il·legalment els subministraments d'aigua i llum i aquestes connexions, deficients, suposaven un risc per a tercers.

Aleshores, els efectius locals i de la policia autonòmica van custodiar els tècnics de les empreses de subministrament mentre desconnectaven les connexions il·legals. La mesura es va prendre per evitar situacions de risc per la seguretat i la salut, d'acord amb l'article 95 del Decret 64/2014, de 13 de maig, pel qual s'aprova el Reglament sobre protecció de la legalitat urbanística. Les companyies subministradores van comunicar a l'Ajuntament de Calonge i a les persones que ocupen il·legalment aquests pisos el risc que comportaven les connexions il·legals dels subministraments. Davant d'aquesta situació, van procedir a la desconnexió dels subministraments.

Paral·lelament, aquesta setmana l'Ajuntament de Calonge també ha reforçat el servei de l'Oficina d'Habitatge, ampliant l'horari d'atenció al públic de dilluns a divendres, quan habitualment és només els dijous. L'objectiu és atendre i estudiar els casos de les persones que ocupen il·legalment aquests pisos per buscar una solució a cada situació particular, van afegir les fonts. Com s'ha dit, l'inici d'aquesta ocupació es remonta al gener de l'any passat, quan es van ocupar de formar irregular una quarantena de pisos de l'immoble, entre famílies i persones que viuen soles. Alguns dels ocupants van explicar aleshores que no havien forçat res, sinó que hi havien accedit després que operaris haguessin deixat les portes obertes, un cop hi havien retirat electrodomèstics -l'empresa promotora estava en concurs de creditors i hi havia pisos sense vendre-.

Malgrat que els ocupants també negaven haver pagat per accedir a l'interior, els Mossos d'Esquadra van detenir tres persones per una presumpte trama que venia les claus dels pisos a famílies necessitades per 350 euros i, llavors, els oferien un lloguer de 100 euros al mes. Des d'aleshores, els pisos ocupats s'han reduït a la vintena.