La Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell celebra aquest any el seu 50è aniversari a través d'una cinquantena d'accions que serviran per commemorar aquest esdeveniment, que ja s'ha convertit en un referent dins l'àmbit musical i cultural popular català. Arran d'aquesta efemèride, l'0rganització -a càrrec de l'Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell- ha volgut que aquesta edició transcendeixi més enllà de la música, de manera que ha tingut la col·laboració del xef Joan Roca en l'elaboració d'una tapa i la del gelater palafrugellenc Jordi Domingo, que ha fet un gelat de cremat. La revista musical Enderrock també hi ha posat el seu gra de sorra, així com l'artista Tano Pisano, que ha estat el creador del cartell.

Roca, del Celler de Can Roca, ha creat la tapa «l'Havanera» per homenatjar aquesta edició de la Cantada. Es tracta d'una tapa amb forma de cubano de seitó amb anxova, all, julivert i tomata. En la presentació que va tenir lloc ahir a Girona, el xef va explicar que volen representar l'havanera, i que sigui una tapa que s'apropi a la cuina popular i s'adapti als diferents establiments que la serviran. Roca va destacar que és un plat «interpretable» pels que l'elaborin i va recordar que s'havia inspirat en els cubanitos que va provar a la Petita Havana, a Miami.

D'altra banda, el cartell de la Cantada és obra de l'artista Tano Pisano, que ha volgut plasmar-hi, al·legòricament, el lligam sentimental que existeix entre Calella de Palafrugell i Cuba a través de les havaneres. Té un cert aire graciós -amb un peix que fuma i el tronc del qual és un acordió- i polític, amb la unió de la bandera cubana i l'estelada -una bandera que Pisano va confessar que li agrada.

En l'àmbit musical, i aprofitant aquesta ocasió, la revista Enderrock presenta un CD dedicat a les «havaneres mestisses» amb la participació de diferents grups del panorama musical català. El gerent de la revista, Jordi Novell, va manifestar que pretén donar un punt de vista diferent a l'havanera i intentar que el jovent s'hi apropi.

Pel que fa a la Cantada del dia 2 de juliol, destaca la participació de l'artista Sílvia Pérez Cruz, que serà present a l'emblemàtic escenari situat a la platja del Port Bo. També hi actuaran els grups el Bergantí, el Peix Fregit i el Port Bo que completaran una vetllada amb sorpreses i que promet ser la més especial dels últims anys.

El director artístic de la Cantada, Francesc Sánchez Carcassés, va exposar que l'elecció d'aquests tres grups per a aquesta edició responia al fet que són els tres que més hi han actuat: el Port Bo, que hi ha cantat tots els caps de setmana; el Peix Fregit, en 34 ocasions; i finalment el Bergantí, de Malgrat de Mar, amb prop d'una desena d'intervencions. Quant a les cançons que s'interpretaran, serà una llista d'èxits, les més cantades en les 49 edicions anteriors i, finalment, s'estrenarà una havanera commemorativa, El salam de Calella, obra de Josep Bastons -música- i Carles Casanovas -lletra.

Des de 1966

A més, s'ha creat per a l'ocasió la campanya En-Cantada, que aglutina una cinquantena d'accions que abasten àmbits tan diversos com el cultural i popular, el documental, el musical, l'editorial, el turístic i el gastronòmic, entre d'altres. Totes aquestes activitats faran que l'entorn de les havaneres arribi arreu del territori català i ho faci durant més d'un any. La Cantada es retransmetrà en directe a places de Puigcerdà, Tortosa, Lleida i Sant Feliu de Llobregat.

La Cantada d'Havaneres de Calella té els seus orígens l'any 1966 amb una trobada de cantaires a la taverna de Can Batlle, la qual va tenir un gran èxit, fet que va obligar els organitzadors a repetir l'acte a la platja d'en Calau. A partir de l'any 1969, l'Associació d'Amics de Calella, organitzadora de la Cantada en aquell moment, va decidir traslladar-la a la plaça del Port Bo, on se celebra actualment organitzada per l'Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell.