Un bon ensurt és el que van patir la passada matinada els veïns de Tamariu, a Palafrugell.

En aquest petit nucli de la Costa Brava van sentir un fort espetec, com si es tractés d'una explosió al voltant de quarts de sis de la matinada a la zona del passeig de Mar. Ràpidament van alertar la Policia Local de Palafrugell i quan hi va arribar la patrulla es va trobar amb una bona sorpresa: el caixer automàtic del Banc Popular rebentat i els vidres de la immobiliària del costat també trencats.

Ràpidament van mobilitzar els Mossos d'Esquadra de la comissaria de la Bisbal d'Empordà, que s'hi van desplaçar per investigar el succés. Van comprovar que efectivament s'havia produït un robatori amb algun tipus de material explosiu.

Per aquest motiu, ahir el matí, al lloc hi havien treballant els experts en explosiu dels Mossos, els Tedax, així com policia científica i agents de l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) de Girona, que està al càrrec del succés.

Aquest tipus de robatori és inusual a la província de Girona, tant que podria ser l'únic que s'ha produït fins ara.

Encaputxats fugint del lloc

El succés, que va tenir lloc al voltant de quarts de sis del matí, va provocar un fort ensurt i segons testimonis, van veure dues persones que després de l'explosió que va rebentar el caixer tant de la part de davant com de darrere van fugir encaputxats amb el botí que havien anat a buscar.

Es dóna el cas que aquest caixer automàtic, en ser en una àrea turística, podria no tenir gaire quantitat de diners en ser un dilluns. La quantitat d'euros sostrets, ahir no va transcendir. Els Mossos busquen els autors del robatori i per això ahir al matí van ser a la zona buscant tot tipus de pistes que els portin cap als delinqüents. Els lladres han de tenir certa expertesa per dur a terme aquest tipus de cop perquè cal dominar una mica la tècnica d'explosius per no posar en risc la resta d'edificis.

Aquest tipus de robatori s'ha dut a terme en zones de l'àrea metropolitana de Barcelona en alguna ocasió i el mètode conegut com a Plof Kraak és el més habitual i alhora perillós, segons han destacat en alguna ocasió els Mossos.

Consisteix en primer lloc, a posar una mànega amb càrrega explosiva a la part d'expulsió dels bitllets del caixer mitjançant un filferro que feien servir com a guia. Després cal donar un impuls elèctric a l'explosiu per mitjà d'una pila de petaca perquè es produeixi una explosió. Posteriorment, l'ona expansiva fa que la porta posterior del caixer surti disparada i sigui possible emportar-se els diners i els sobres. Els investigadors estan estudiant el mètode i l'explosiu usat a Tamariu.